dinsdag 7 augustus 2007

De favoriet van Benthe


Scheveningen – Langs de boulevard in Scheveningen is sinds begin juni een fototentoonstelling te zien over het leven in de oceanen. De foto’s zijn allemaal gemaakt door de wereldberoemde natuurfotograaf Dos Winkel. Scheveningen heeft de wereldprimeur met deze fototentoonstelling, genaamd Planet Ocean.
De foto’s van de 60-jarige in Haarlem geboren fotograaf zijn regelmatig te zien in BBC Wildlife en National Geografic. Op het filmfestival in Los Angeles heeft Winkel twee Golden Camera Awards gewonnen voor zijn foto's. Samen met de kinderen bekeken Saskia en ik vorige week de tentoonstelling.

 Benthe liet een oogje vallen op deze RIF grootoogbaars (Priacanthus Hamrur), een nachtvis met grote ogen. In werkelijkheid maar 30 cm lang.

Plekken als Sharm El Sheikh, de Malediven en Bonaire zijn bij toeristen vooral bekend door de prachtige stranden. De wereldberoemde natuurfotograaf bezoekt deze plaatsen echter alleen voor het leven onder het wateroppervlak. Het resultaat van zijn bezoeken staat langs het strand van Scheveningen. Van een papagaaivis tot een prachtanemoon, en van een bladoester tot een diklipvis. De foto’s zijn allemaal bijzonder fraai. We hadden allemaal zo onze favoriet. Benthe liet een oogje vallen op deze RIF grootoogbaars (Priacanthus Hamrur), een nachtvis met grote ogen. In werkelijkheid maar 30 cm lang. Winkel maakte de foto op een diepte van 23 meter in de Rode zee bij Sharm El Sheikh in Egypte.

De expositie is nog tot 19 september in Scheveningen te zien. Daarna verhuist Planet Ocean naar Amsterdam. Later doen zijn onderwaterfoto's ook Londen, Milaan en Barcelona aan.

Geen opmerkingen: