zaterdag 11 augustus 2007

“Historisch moment”


Londen – De Big Ben is de grote beroemde klok, in de toren van het Britse parlement. Als die stopt met luiden dan is dat nieuws. Niet alleen in Engeland, maar ook in ons land melden alle kranten vanmorgen dat de klokken in de toren van het Britse parlement voor het eerst sinds 1956 geruime tijd zullen zwijgen. Het stilzetten van de klok was vanmorgen zelfs life mee te beleven op de BBC. Alsof het een nationale gebeurtenis was, keken Bill Turnbull en Susanna Reid, de presentatoren van de BBC Breakfast Show, met bijna ingehouden adem naar het beeld van de wijzerplaat van de toren van het Britse parlement. Alpinisten begonnen zodra de wijzers op twaalf uur waren gezet – iets wat ook life werd verslagen – met het schoonmaken van de wijzerplaat.

Alpinisten reinigen de wijzerplaat van de toren van het Britse parlement. Je ziet de touwen langs de wijzerplaat met daaraan de mannen.

Slechts drie keer eerder, volgens Turnbull, is het uurwerk voor langere tijd stilgezet. Dat gebeurde bij onderhoudsbeurten in 1934, 1956 en 1990. De huidige opknapbeurt van het uurwerk vormt de laatste fase van onderhoudswerk dat wordt uitgevoerd vanwege het 150-jarige bestaan van de Big Ben in 2009. Turnbull was zeer onder de indruk van het gebeuren en sprak zelfs van een ”historisch moment”.
Overigens zullen de wijzers van het uurwerk na de schoonmaak van de wijzerplaat nog wel gewoon de tijd aangeven, alleen de slagen op het uur en om het kwartier zijn voorlopig niet te horen.

Geen opmerkingen: