vrijdag 4 augustus 2006

Roeien door de fjord


Roskilde – In het Vikingeskibsmuseet, het Vikingschipmuseum, in Roskilde zijn vijf vikingschepen uit de elfde eeuw te zien. Het heel bijzondere museum was zeker een bezoek waard vonden ook Els, Corien, Anne-Sofie en Marlotte. Rond het jaar 1000 brachten de inwoners van Roskilde vijf schepen, gevuld met stenen, in de smalle fjord tot zinken. Ze wilden de vaargeul naar hun stad voor vijandelijke schepen versperren. Deze drastische veiligheidsmaatregel bood enkele eeuwen later de mogelijkheid een stukje Deense geschiedenis te reconstrueren.

 Nog eerst even poseren voordat de dames aan boord gaan voor hun roeitochtje.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden de duizenden brokstukken van de schepen naar boven gebracht. In de Vikingeskibshallen is vele jaren nauwgezet gewerkt om aan de hand van deze brokstukken de schepen te reconstrueren.
“Het museum ligt heel mooi”, zegt Corien: “Vanuit de hal en het restaurant keken we uit op de fjord. In de hal lagen de schepen op een vloer van grote kiezelstenen.”

 Voordat de dames aan hun roeitocht over het heldere water van de fjord begonnen, moesten ze natuurlijk wel een zwemvest aan.

Maar er was meer te zien en beleven.
“Natuurlijk was de uitleg over de cultuur en de levenswijze van de Vikingen erg interessant”, vertelt Els, “maar we maakten ook een boottochtje op een nagebouwd vikingschip. Met zestien mensen roeiden we een uur door de fjord. Ook het zeil werd nog even gehesen. Dat vond ik toch ook wel een heel leuke ervaring.”

Geen opmerkingen: