zaterdag 26 augustus 2006

Rijk aan vitamine C


Delft – Tot voor kort at ik dagelijks na de lunch als dessert een grapefruit. Ik vind het lekker en je hebt meteen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C achter de kiezen. Toch heb ik de vrucht nu uit mijn dagelijkse dieet verbannen, want er zit meer in dan alleen vitamine C. Ik hoorde op de verjaardag van Nellie van haar buurvrouw Hillie het een en andere over de vrucht dat me aan het denken zetten.
Ons lichaam heeft een uitgebreid enzymsysteem, 'cytochroom P450' (CYP), dat invloed heeft op de werking van medicijnen. Grapefruit(sap) remt CYP. Dus als je medicijnen gebruikt die beïnvloed worden door CYP en je eet een grapefruit kunnen er, afhankelijk van het medicijn, twee dingen gebeuren.

  • Er ontstaat een te lage medicijnspiegel in het bloed en het medicijn verliest (gedeeltelijk) zijn werking.
  • Er ontstaat een te hoge medicijnspiegel in het bloed. Je hebt dan meer last van bijwerkingen en risico op vergiftigingsverschijnselen.

 Er is geen bijsluiter.

Het eten van een grapefruit blijkt volgens Nellie’s buurvrouw de werking van tientallen medicijnen te beïnvloeden. In een enkel geval blijkt de combinatie zelfs dodelijk te kunnen zijn. Op een pak grapefruitsap lees ik daar niks over. Op het pak zou eigenlijk moeten staan dat het gebruik van grapefruitsap wordt afgeraden in combinatie met cholesterol- en bloeddrukverlagers en een trits andere medicijnen, waaronder viagra.

Via internet weet ik nu dat een van de boosdoeners het stofje 6,7-dihydroxybergamottin (DHB) is. Ook enkele andere deeltjes lijken een rol te spelen, zoals naringin dat grapefruit zijn bittere smaak geeft. Ze remmen de werking van een enzym in de darm dat een aantal geneesmiddelen afbreekt. Als – door de grapefruitstofjes – dat enzym zijn werk niet meer doet, komt het medicijn dus in een grotere concentratie in de bloedbaan dan de medicijnmakers hebben bedoeld.
De vermageringsindustrie gebruikt de kracht van de grapefruitstofjes ook in diverse vetverbrandende afslankpillen. Ik hoop dat zij het wel netjes op de bijsluiter vermelden. En wat de vitamine C betreft, heb ik ook een oplossing. Zwarte bessen bevatten nog veel meer en dat wordt ook als sap verkocht.

1 opmerking:

Anoniem zei

ik gebruik grape-fruit al 5 weken en heb behoorlijk veel last van evenwichtstoornissen. Zou dit van de grape-fruit kunnen komen. Ik gebruik namelijk ook bloedverdunners?