maandag 21 augustus 2006

Een lesje levenswijsheid


Delft – Deze foto is genomen in een ‘The Kings Head’ een pub in het Engelse Kingsdown. We waren in december 2004 een weekje in Kingsdown op vakantie en gebruikten onze maaltijd onder andere in deze pub. Ik moest aan deze pub denken toen Els me enige tijd geleden een paginaatje uit Kwartaal aanreikte met onderstaand verhaaltje.Er hingen meerdere bordjes met dergelijke verhalen in de gezellige pub. Allemaal met een of andere 'levensles'

Er is altijd tijd voor een biertje en een gezellige maaltijd.

“Een leraar stond voor zijn groep. Er stonden allerlei dingen voor hem op zijn bureau. Toen de les begon, pakte hij zonder woorden een grote, lege mayonaisepot en deed die vol met golfballetjes. Toen de pot tot de rand gevuld was, vroeg hij de leerlingen of de pot vol was. Ze zeiden: “Ja”. De leraar pakte daarop een doos met kleine kiezelsteentjes en goot die ook in de pot. Hij schudde de pot een beetje en de kiezelsteentjes rolden in de open plekjes tussen de golfballetjes. Toen vroeg hij zijn leerlingen opnieuw of de pot nu vol was. Ze beaamden het. Nu pakte de leraar een doos met zand en goot ook die in de pot. Natuurlijk vulde het zand verder alles op. Weer vroeg hij of de pot nu vol was. En weer zeiden ze:”Ja, nu is de pot echt vol.” Daarop nam de leraar twee glazen wijn van de tafel en goot ze leeg in de pot. De wijn vulde de ruimte tussen de zandkorrels. De leerlingen lachten. Toen het weer rustig was zei de leraar: “Deze pot staat voor je leven. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in je leven: je familie, je kinderen, gezondheid en vrienden. Het zijn de dingen die zo belangrijk voor je zijn, dat wanneer al het andere in je leven er niet meer zou zijn, maar dit nog wel, je leven nog steeds meer dan genoeg de moeite waard zou zijn. De kiezelsteentjes zijn de andere dingen die er toe doen, zoals je werk, huis, auto en hobby’s. Het zand is al het andere, de kleine dingen. Let ook op de volgorde, want als je het zand eerst in de pot doet, is er geen ruimte meer voor kiezelsteentjes of golfballetjes. Dit geldt net zo voor je leven. Wanneer je heel de dag al je tijd en energie geeft aan kleine dingen, zul je nooit ruimte of tijd hebben voor dingen die wezenlijk belangrijk zijn voor je geluk. Speel met je kinderen, neem tijd om naar de dokter te gaan wanneer je je niet goed voelt. Neem je partner mee uit eten, neem tijd voor ontspanning, zoek naar oplossingen met humor, wees steeds bereid te leren. Vergeef jezelf en anderen, er zal altijd nog wel tijd zijn om je huis te poetsen of boodschappen te doen. Zorg eerst voor de golfballetjes – de dingen die er echt toe doen – en stel je prioriteiten; de rest is zand.”
Toen de leraar uitgesproken was, bleef het een poosje stil. Tot een van de leerlingen haar hand opstak en vroeg waar de wijn voor stond.
De leraar glimlachte: “Ik ben blij dat je dit vraagt. Het laat zien: hoe vol je leven ook lijkt te zitten, er is altijd ruimte voor een glaasje wijn……”


In de Engelse pub stond het verhaal op een bordje dat als titel droeg “An Education”. Het verhaaltje daarop komt op hetzelfde neer. De Brabantse leraar is een beetje lang van stof, maar zorgt zelf voor de drank. In het Engelse stukje komt de leraar niet verder dan het zand. Daar staat er een leerling op. Die giet een glas bier in de pot en zegt: “Maar er blijft altijd tijd over voor een biertje”.

Klik hier en lees het Engelse stukje.

Geen opmerkingen: