dinsdag 29 augustus 2006

BBC-serie over York Minster


York Minster.York – Op BBC 2 begint aanstaande vrijdag een interessante serie over de kathedraal van York. In zes afleveringen van een half uur toont de BBC vanaf acht uur wat er zoal voor komt kijken om een van de drukste en meest bezochte kathedralen van Europa te runnen. Ik zal er zeker naar kijken.
Over het algemeen gaat het niet zo goed met de kerkgebouwen van Engeland. De Kerk van Engeland heeft steeds meer problemen met het dagelijks onderhoud van haar gebouwen. De kerkelijke autoriteiten doen er al van alles aan om geld te genereren. De bijna duizend jaar oude York Minster verkocht onlangs, ten behoeve van een restauratieproject van de oostelijke vleugel van het kerkgebouw, een gedeelte van haar steenwerk aan kunstliefhebbers. De kerkelijke autoriteiten in York zijn van plan meer veilingen te organiseren voor het 35 miljoen euro kostende renovatieproject. Dit ondanks het feit dat de eerste veiling slecht 18.000 euro opbracht. Ik vrees dat deze verkoopdrift symptomatisch is voor de algehele verslechterende financiële situatie bij de Kerk van Engeland. Het openstellen van de York Minster voor publiek kost dagelijks zo’n 15.000 euro. Hiervoor is de kerk bijna geheel aangewezen op donaties van bezoekers want er is geen overheidssubsidie. Loterijfondsen zorgen nog voor de meest stabiele inkomstenbron. Deze geldkraan gaat echter geleidelijk dicht.
Bijna de helft van de Britse nationale monumenten bestaat uit kerkgebouwen. Het onderhoud van al die gebouwen kost de kerk jaarlijks 39 miljoen euro. Ik vind het dan wel vreemd als ik elders lees dat de Britse overheid wel 35 miljoen euro toekende aan de Royal Opera House voor het onderhoud.

1 opmerking:

Anoniem zei

ciao sono paul visitail mio sito internet come io ho visitato il tuo! commercio ittico!ti ringrazio anticipatamente.commercio ittico