zondag 6 augustus 2006

De kunst van het versieren


Kopenhagen – Denen zijn meesters in de kunst van het versieren. Dat hebben Corien, Els, Anne-Sofie en Marlotte ook ondervonden. De Denen doen het bovendien op honderden verschillende manieren. Elke keer is het resultaat gewoonweg niet te weerstaan. Om je vingers bij af te likken. Je kunt er domweg niet vanaf blijven. Dat hebben de dames dan ook niet gedaan.

De vier dames streken neer op een heerlijk schaduwrijk plekje op het terras van een Smørrebrødrestaurantje.

Ze kozen een heerlijk schaduwrijk plekje op het terras van een Smørrebrødrestaurantje en lieten ze zich eens heerlijk op z’n Deens verwennen. Smørrebrød is de exacte vertaling van het Duitse Butterbrod. Het is dus een boterham. Maar dan wel een ander sneetje dan jullie thuis gewend zijn. Trouwens, het gaat ook helemaal niet om het sneetje, het gaat om het beleg. Want de Denen zijn, zoals ik al zei, meesters in het versieren van een boterham.

 Dit was de Smørrebrødkeuze van twee van de dames.

Heel secuur bouwen ze een uitgebalanceerd stapeltje beleg boven op het sneetje. Vaak eerst een blaadje sla, dan wat garnalen met ei en kaviaar, gegarneerd met verse mayonaise. Of wat dacht je van een paar plakken ham met daarbovenop een spiegeleitje, kaas met radijsjes, verse paté met tomaat en gebakken reepjes spek. Of……. Er zijn honderden varianten. Als jij bedenkt wat er nog niet is, dan is het er toch. Het is verrukkelijk om aan de hand van al die mogelijkheden je eigen Smørrebrødlunch samen te stellen. Nergens eet je zulke boterhammetjes.

Geen opmerkingen: