woensdag 23 augustus 2006

Hoofdpijn? Probeer eens vindaloo


Delft – Je kunt beter een lekkere kerriemaaltijd eten dan een aspirine innemen wanneer je een kloppende hoofdpijn hebt. Dat is het resultaat van een onderzoek door het Schotse Rowett Research Institute. Indiase gerechten bevatten acetylsalicylzuur. Dat is de werkzame stof in aspirine. Het bestrijdt hoofdpijn en zou ook goed zijn in de bestrijding van prostaatkanker.
Kruiden zoals komijn, kurkuma (geelwortel) en paprika, die allemaal in kerriegerechten voorkomen, zijn heel rijk aan dit acetylsalicylzuur. Bovendien heeft het langdurig gebruik van kerrie niet de ongewenste neveneffecten van aspirine. Bij het medicijn krijgt je bij langdurig gebruik soms last van maagbloedingen. Bij het eten van kerriemaaltijden krijg je alleen maar dorst.

 Kurkuma (geelwortel), een belangrijk bestanddeel van kerrie, helpt bij de preventie van prostaatkanker. Dit blijkt uit onderzoek van de Rutgers-universiteit in de USA. Dat verklaart wellicht waarom prostaatkanker veel minder voorkomt in landen zoals India, waar veel kerrie wordt gegeten..

In het onderzoek ontdekten de wetenschappers dat een portie vindaloo 95 mg acetylsalicylzuur bevat. Dat is meer dan een tabletje aspirine bevat. Professor Garry Duthie, een van de onderzoekers, wil niet zo ver gaan dat hij hoofdpijnpatiënten een dagelijkse kerriemaaltijd adviseert. Toch onderschrijft hij het gunstige effect van kerriemaaltijden op hoofdpijn. “Hoe heter de kerriemaaltijd, des te groter is het gunstige effect. Korma, een milde kerrie, bevat minder kruiden dan een vindaloo of een phal, en heeft dus minder effect”, legt de wetenschapper uit. Dit onderzoek verklaart ook waarom Ad en ik tijdens onze trip door Schotland nooit last van hoofdpijn hadden. Want van behalve de whisky genoten we ook regelmatig van een heerlijk Indiase maaltijd.

Geen opmerkingen: