zaterdag 5 augustus 2006

Kunst bekijk je op je rug


Køge – Van schets naar kunstwerk. Dat is de weg dat menig modern kunstwerk aflegt. Je kunt dat proces lang niet altijd volgen. Je wordt als museumbezoeker slechts geconfronteerd met het eindresultaat. Hoe de kunstenaar tot dit resultaat kwam, is meestal onduidelijk. In het oude stadsdeel van het Deense Køge ligt de Nørregade. In deze straat troffen Corien, Els, Anne-Sofie en Marlotte het Kunstmuseet Køge Skitsesamling (het Køge Kunstmuseum voor schetsen). In dit museum tref je de ontwerpen, schetsen en modellen aan van openbare kunst elders in Denemarken.

 In Kunstmuseet Køge Skitsesamling tref je de ontwerpen, schetsen en modellen aan van openbare kunst elders in Denemarken.

Het gaat in dit speciale museum vooral om het proces dat de kunstenaar doormaakt van idee tot kunstwerk. Het uiteindelijke resultaat wordt in dit museum niet getoond. Dat vind je terug als sculptuur in een park, als fresco op de muur van een feestzaal, als een keramisch reliëf in een bibliotheek, een glazen muur in een zwembad of een gobelin in een kasteel. De collectie van het museum omvat meer dan 10.000 schetsen en modellen. Het gietmodel van de Kleine Zeemeermin uit Kopenhagen is er ook. Dat is maar goed ook, want het beeldje is door de jaren heen nogal eens vernield. Dankzij het model uit dit museum kon het steeds worden gerestaureerd.

 Genieten van deze enorme voorstellingen doe je op je rug.

Op de derde verdieping van dit bijzondere museum troffen de vier vakantie vierende dames de schetsen aan van Bjørn Nørgaard. Hij maakte die schetsen als voorstudie voor de tapijten die hij maakte voor koningin Margrethe II van Denemarken. De tapijten hangen in het Christiansborg Paleis in Kopenhagen. De grote schetsen konden het best worden bekeken, liggend op de grond. Op je rug kan je de enorme voorstellingen het beste bestuderen, vonden de dames. Dat was pas genieten van kunst. Het leverde een apart plaatje op voor de overige museumbezoekers.

Geen opmerkingen: