dinsdag 29 december 2009

Robbo strikes back


Londen – De meest besproken graffitiartiest van Londen is zonder twijfel de Britse kunstenaar Banksy. Niemand weet zeker wat de ware identiteit van Banksy is. Na enige googlen, kom ik tot de voorzichtige conclusie dat het Robert of Robin Banks zou kunnen zijn, maar andere beweren dat hij Robin Gunningham heet. Hij maakt meestal humoristisch en politiek getinte kunstwerken. Zijn straatwerk is niet alleen in Londen te vinden, maar in veel Europese steden. Hij maakt – om sneller te kunnen werken – tegenwoordig veel gebruik van sjablonen. Banksy past vaak bestaande kunst aan zodat er een geheel nieuwe betekenis aan moet worden gegeven. Tijdens de kerstdagen maakte hij langs het Regents Canal in Camden onderstaande mural.

Het werk van Banksy.

Hij gebruikte voor dit stuk graffiti een bestaand 25 jaar oud graffitiwerk van Robbo, een andere graffitiartiest. Hieronder zie je hoe het origineel 25 jaar lang op de muur prijkte.

Het werk van Rollo.

King Robbo liet het er niet bij zitten. Ook hij keerde met zijn spuitbussen terug naar dit plekje langs het Regent Canal. Hij ‘reclaimde’ het kunstwerk van Banksy door er zijn eigen tag weer aan toe te voegen.

Rollo claimt werk terug.

Banksy kreeg een fraai koekje van eigen deeg. Ik ben benieuwd of het hier bij blijft.

Geen opmerkingen: