maandag 14 december 2009

Buddenbrooks en Der Blaue Engel


Lübeck – Ook hier in Duitsland heb ik weer een bijzondere boekwinkel ontdekt. Het is Buddenbrooks House in de Mengstraße in Lübeck. Ook deze boekwinkel heeft een bijzonder mooie pui. Maar er is meer dan de pui alleen. In de winkel verkoopt men bijna uitsluitend boeken van Thomas en Heinrich Mann.

Buddenbrooks House in Lübeck.

Daar is een reden voor. De eerste kennen we allemaal als de schrijver van de grote roman ‘Buddenbrooks’, waarvoor hij later de Nobelprijs voor de Literatuur zou krijgen. Zijn broer Heinrich is vooral bekend geworden door zijn boek ‘Professor Unrat oder Das Ende eines Tyrannen’. Dit zegt je misschien nog niks, maar later is het boek verfilmd onder de titel ‘Der Blaue Engel’ met Marlene Dietrich in de hoofdrol. De oude Duitse zwart/wit film uit 1930 wordt soms zelfs nu nog wel eens vertoond. Het bekende lied uit de film ‘Ich bin von Kopf bis Fuss auf Liebe eingestellt, und sonst... gar nichts’ kennen jullie vast nog wel.
Achter de balie van de winkel is een glazen deur. Daardoor kom je in het museum over de broers Mann. In het museum kwam ik te weten dat Heinrich en Thomas Mann niet in dit huis zijn geboren, zoals veel mensen denken. Hun opa kocht in 1841 het huis met de mooie gevel. Natuurlijk kwamen zijn kleinkinderen veel bij hun opa op bezoek. Thomas Mann maakte van het huis de woning van de Buddenbrooks, de Lübeckse koopmansfamilie waarvan hij de langzame ondergang vertelt aan de hand van vier generaties. Anders dan in de roman gaat de familie Mann niet ten onder, integendeel.

Een reconstructie van de eetkamer van opa en oma Mann.

Na hun vertrek uit Lübeck wordt de familie Mann beroemd. Dat komt niet alleen door de romans en boeken van Heinrich en Thomas Mann, maar ook door de begaafde kinderen van Thomas. Ook nu zijn de schrijvende broers nog populair. In het museum was het op zaterdagmiddag – ondanks een gezellige kerstmarkt er tegenover – erg druk.

Geen opmerkingen: