vrijdag 11 december 2009

Hamburg Hanzestad

Hamburg – We ontdekken op onze trip langs de Hanzestaden, dat ze er zijn in alle soorten en maten. De grootste is ongetwijfeld Hamburg. In mijn herinnering was de stad in de Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd en daarna in beton weer opgebouwd. Maar na ons bezoek heeft de stad zich gerevancheerd. Onze Nederlandse gids liet ons zien dat de hoedanigheid van vrije stad en Hanzestad, maar ook de status van stadstaat ook nu nog laten zien hoe belangrijk de stad is. Het is een stad met een geweldige historie en een mooie tradities.

De traditionele Kerstmarkt op de Rathausmarkt.

Eerste even een tip voor de gastronomen onder ons. Mocht je er ooit nog eens komen, ga dan eten bij Gröninger. Geloof mij, het is een gastronomische ervaring. Bovendien schenken ze er bier bij uit eigen brouwerij. Nu terug naar het verhaal over de stad. Het mooiste plein van de stad is de Rathausmarkt. Nu is dat moeilijk te zien want er is nu ‘Großer Weihnachtsmarkt’. De kraampjes van de kooplieden zijn vormgegeven door Circus Roncalli. Onze gids vertelde trots dat de markt volgt een thema is opgebouwd. De Kerstman rijdt op de hele en halve uren in zijn slee door de lucht getrokken door rendieren.

Heerlijke Glühwein.

Laat dat maar aan circusmensen over om levensecht te doen lijken. Niet alleen de kinderen staarden omhoog naar de Kerstman in zijn slee. Ook de volwassenen zwaaiden naar de in rood gestoken kindervriend. We dronken er Glühwein in speciale mokken. Mocht je denken dat één markt met ruim 100 fraaie kraampjes, een kerststal met levende dieren en een vrolijke shkihut voldoende is, dan heb je het mis. Ik heb rond het plein zeker nog vijf andere kerstmarken heb gezien. Allemaal afgeladen met vrolijke mensen. Duitsers zijn dol op Kerstmis, zeker in Hamburg.

1 opmerking:

Anoniem zei

Ziet er heel gezellig uit! Een goede tip om naar toe te gaan in de kerstvakantie.

gr Jeroen & Jolijn