dinsdag 2 mei 2006

Jonkvrouw Dieuwertje ontmoet een soldaat


Delft – De regen van maandag maakte dat we onze plannen een klein beetje moesten aanpassen. We konden niet op de fiets naar het legermuseum, maar moesten het met de auto doen. Daar reisde de moderne jonkvrouw Dieuwertje terug naar de middeleeuwen en beleefde haar eigen avonturen. Ze stapten kordaat rond in de tijd van de ridders en de kastelen. Het leukste vond ze de voorwerpen uit de middeleeuwen. Wat voor pakken droegen de ridders en hoe zagen de jurken van de jonkvrouwen er uit? Dieuwertje paste een hoofdtooi en voelde hoe zwaar zo’n maliënkolder wel was.

koud hé.

“Wat is dat zwaar hé”, suggereerde oma. Dieuwertje knikte
“En koud”, voegde ze er aan toe.
Er kwamen een paar jongentjes van een jaar of tien bij haar staan. Die voelden ook even aan het ijzeren hemd.
’Koud hé”, zei Dieuwertje tegen ze. De jongentjes knikten schielijk en verdwenen.

Als het kijkglas maar vol is.

Daarna maakten we tochtje langs de verschillende kijkkasten. Hier voerden onvermoeibare legers van loden soldaatjes nog steeds veldslagen. Door een kijkglas zag ons kleine jonkvrouw de kleine soldaatjes ten strijde trekken. Samen met oma telde ze de paarden en de kanonnen. Dat ging heel goed.

Dieuwertje en haar groepje.

Omdat het meivakantie was, had het legermuseum gezorgd dat een soldaat uit de Prinses Irene Brigade present was. de soldaat van de Prinses Irene Brigade. Hij legde aan de kinderen uit waarom er Nederlandse soldaten meevochten met de Engelsen en de Canadezen. De jongeman die de rol speelde van soldaat betrok de kinderen bij zijn verhaal en probeerde hen het een en ander te leren over die tijd. De jongentjes in de groep van Dieuwertje waren wel wat ouder, maar oma legde alles nog wel een keertje uit. Toen de kereltjes om haar heen toch moeilijke vragen begonnen te stellen, gingen wij maar verder. Na het ijsje zochten we een plaatsje in de filmzaal. Dieuwertje zat op schoot bij opa. Dat vond ze wel fijn want de tekenfilm over het kleine postduifje dat dienst nam in het Engelse leger was wel heel leuk, maar ook erg spannend. Het vogeltje moest een belangrijke opdracht uitvoeren en werd zo een echte held.

Geen opmerkingen: