maandag 8 mei 2006

Altijd kerst in ‘t klooster


Den Haag – Afgelopen zondag was het Open Kloosterdag. Bijna negentig kloosters in ons land hielden deze dag open huis. Niet alleen gelovigen, maar iedereen mocht een kijkje nemen in de anders vaak nogal gesloten gemeenschappen. In Delft deden de Jezuïeten van het St. Stanislashuis en de Franciscanen uit de Raamstraat mee aan deze nationale kloosterdag. Corien & ik kozen echter de Broeders van Maastricht uit het Haagse stadsklooster aan het Westeinde uit voor een bezoekje.

 Een van de twaalf broeders is een fanatiek verzamelaar van kerststallen.

Het klooster vlak bij het bekende ziekenhuis bleek er niet een te zijn zoals je dat verwacht. Het is eigenlijk een communiteit waar ook leken wonen. We werden bij de ingang van het gebouw ontvangen door een vriendelijke mevrouw die ons naar een huiskamer bracht. Daar zat een broeder temidden van een kleine kring mensen te vertellen over het werk van de broeders. Iedere bezoeker kreeg koffie met gebak. Het leek daardoor net alsof we op het verjaardagsfeestje van de broeder waren beland. De man bleek een gezellige, bijna niet te stuiten, prater. De broeders zijn allemaal gepensioneerde onderwijzers. Sinds de jaren zestig lopen ze gewoon in burgerkleding. Ondanks hun pensionering zitten ze niet stil. Ze geven nu, met subsidie van de gemeente Den Haag, les aan asielzoekers. Na het praatje zong een broeder die net uit Zuid-Amerika terug was een lied, waarbij hij zichzelf op de gitaar begeleidde.

 Een van de twaalf broeders is een fanatiek verzamelaar van kerststallen.

Een van de twaalf broeders bleek een fervente verzamelaar van kerststallen. Op een klein zoldertje had hij er vele tientallen uitgestald. Iedereen wilde de stalletjes natuurlijk wel even zien. Ook wij namen daar een kijkje. Trouwens overal in het huis troffen we de heilige familie aan. Niet alleen op de zolder. Zelfs op de wc hingen twee schilderijtjes van het bekende tafereeltje. In de gang hing zelfs een slinger met kerstlichtjes. Het is altijd kerst bij de Broeders van Maastricht.

Geen opmerkingen: