dinsdag 23 mei 2006

De vlag uit voor……


Helmond - Aan het voetballen valt vanaf vandaag niet te ontkomen. De komende twee weken wordt in Portugal het Europees Kampioenschap voetbal voor spelers onder de 21 jaar gespeeld. Daarna rolt de bal op ons tv-scherm verder in Duitsland. Jong Oranje speelt morgen de eerste wedstrijd tegen Oekraïne. We zijn er helemaal klaar voor. De straten beginnen zich langzaam oranje te kleuren. Fans kleuren de gevels van hun woning oranje. Als we met Sietske en Karsten naar de supermarkt wandelen, passeren we heel wat uitingen van voetballiefde.
“Kijk eens. Allemaal vlaggetjes”, zegt oma met gespeeld enthousiasme tegen haar kleindochter. Sietske kijkt er naar, maar is niet onder de indruk. Ik denk een klein knikje te zien, maar ben daar niet zeker van.

Helmond bereidt zich voor op het EK en WK voetbal.

“Zie je dat, ze zijn allemaal oranje”, gaat oma verder. Sietske knikt opnieuw. Ze begrijpt het enthousiasme van haar grootmoeder niet, maar wil het wel belonen met een extra knikje.
“Waarom zouden die mensen toch al die vlaggetjes hebben opgehangen”, test oma de kennis van haar kleindochter.
Daar hoeft de kleine meid niet over na te denken en ze antwoordt prompt met: “Zeker iemand gepoept op de wc”. Ze weet immers dat het doen van een grote boodschap op de wc complimenten en een beloning tot gevolg heeft. Dat grote mensen daar hun woning voor opsieren met vlaggen, lijkt haar meer voor de hand te liggen dan het spelen van een voetbaltoernooi. We geven haar gelijk.

Geen opmerkingen: