woensdag 3 mei 2006

Dieuwertje’s carveproject


Scheveningen – Afgelopen zaterdag is de 16de editie van het Scheveningen International Sand Sculpture Festival begonnen. Het staat in het teken van 250 jaar Mozart. Acht teams van professionele zandkunstenaars zijn sinds zaterdag op het strand van Scheveningen bezig om hun artistieke interpretatie van de Oostenrijkse componist in zand vorm te geven. Dieuwertje en ik brachten gisteren een bezoekje aan de teams op het strand.

 De carvers staan na het 'compacten' op de mallen en maken zandblokken zo nog steviger.

Voordat de kunstenaars aan het werk gingen, werd het rivierzand in houten mallen samengeperst. Dat noemen ze in hun jargon 'compacten' en zorgt voor heel stevige zandblokken. Bovenop zo'n mal komt weer een kleinere. We keken er naar en spraken even met carver Dennis. De ervaren zandkunstenaar legde ons uit dat ze van boven naar beneden boetseren. “Je kunt maar een hobby hebben”, zei ik bewonderend. Dennis vertelde dat hij zijn studie industrieel ontwerpen betaalde door middel van carveprojecten in binnen- en buitenland.

Dieuwertje raakte zeer geïnspireerd door de bezigheden van de carvers en begon zelf ook aan een zandsculptuur.

Dieuwertje wilde niet met hem op de foto en bleef zich aan mijn been vastklemmen. Toch was ze wel geïnspireerd door de bezigheden met de zandsculptuur. Op veilige afstand van een enkele meters begon zij aan een zandkasteel. Ze werkte net zo geconcentreerd als haar volwassen collega’s.
Als jullie de carvers in actie willen zien, heb je vanaf de boulevard een goed overzicht. In de loop van de week gaan steeds meer mallen weg en worden de acht sculpturen stap voor stap zichtbaar. Aanstaande vrijdag worden de creaties door een deskundige jury beoordeeld. De sculpturen staan er nog tot en met tweede pinksterdag. Of die van Dieuwertje dat ook haalt, durf ik niet te garanderen.

Geen opmerkingen: