zaterdag 13 mei 2006

Festoenen weer terug


Delft – Het Vermeercentrum aan de Voldergracht nadert zijn voltooiing. Het staat op de locatie waar zich in de Gouden Eeuw het St. Lucasgilde bevond. Dat was een vereniging van o.a. schilders, porseleinbakkers en glazeniers. St. Lucas was de beschermheilige van de schilders en schilder Johannes Vermeer was lid van dit gilde. Zijn ouderlijk huis stond tegenover het gebouw van het St. Lucasgilde.

Het Vermeercentrum aan de Voldergracht nadert zijn voltooiing.

Het metselwerk van het nieuwe centrum is nu klaar en onlangs zijn ook de festoenen op de gevel aangebracht. Op het oorspronkelijke St. Lucasgilde bevonden zich onder elk van de vier kruiskozijnen in Bentheimer zandsteen uitgehouwen festoenen. Zulke natuurstenen draperieën (ze worden ook wel guirlandes genoemd) verbeelden de producten en gereedschappen van het gilde. Het symboliseerde de vier belangrijkste ambachten van het St. Lucasgilde: kunstschilders, glazenmakers, porseleinbakkers en boekdrukkers.

 Festoen op het Vermeercentrum in Delft.

Toen het huis van het St. Lucasgilde werd gesloopt zijn de festoenen verkocht aan Amsterdam. Ze sieren daar nu de gevel van het rijksmuseum. De nieuwe festoenen voor de reconstructie van het St. Lucasgildehuis zijn afgietsels van de originelen. Ook het torso van Apollo is weer aangebracht in het timmerwerk van de timpaan (de gele driehoek). Bij het torso van Apollo is gebruik gemaakt van gelaagd gekleurd glas.

Geen opmerkingen: