zondag 30 november 2008

Wandeling langs Luikse kunst

Luik – De kunstroute van Luik is zeer de moeite waard. Daar kwamen Els & ik onlangs achter. De route loopt langs een zevental objecten en is voorzien van een (Franse) beschrijving. De kunstvoorwerpen zijn allemaal opgebouwd uit standaard materialen.

Voor kunst moet je omlopen voordat je er omheen kunt lopen.

Het treintje troffen we aan bij de Place St-Lambert. Het aantrekkelijke kunstwerk nodigde al het ware uit om er eens uitgebreid om heen te lopen om op je gemak te ontdekken welke materialen de kunstenaar gebruikte bij de realisatie van zijn kunstobject.

Voor kunst moet je omlopen voordat je er omheen kunt lopen.

Wij raakten niet uitgekeken en ontdekten steeds weer nieuw materiaal.

Voor kunst moet je omlopen voordat je er omheen kunt lopen.

Het kunstobject met de ballonnen stond recht tegenover het bisschoppelijk paleis. Helaas had de novemberwind hier vrij spel. Veel van de oorspronkelijke glorie van dit speciale ballonnenobject was door de wind dan ook al aangetast. Hier raakte ook de batterij van mijn fototoestel op en kon ik de rest van de kunstroute niet meer op de gevoelige plaat vastleggen.

Voor kunst moet je omlopen voordat je er omheen kunt lopen.

Dat was jammer want de andere objecten hadden ook allemaal wat bijzonders. Zo was er een speciaal 'bad' met een waterloopkundige constructie, zodat er altijd wel water in bleef lopen. Ook zagen we een openbare keuken volgens de 'Piet-Hein Eek'-methode geconstrueerd uit heel oude (meest) eikenhouten bedden. Ik raad je aan om deze kunstroute ook eens lopen. Hij blijft nog tot eind van dit jaar te bezichtigen in Luik. Er zijn trouwens nog veel meer prachtige wandelroutes door Luik. Bij de Information Toeristique op de Place St-Lamber zijn deze routes tegen 50 cent te bekomen.

Een bijdrage van Ad

Geen opmerkingen: