donderdag 13 november 2008

Creatief met blauw


Delft – Delft is in ons land vooral bekend als de Prinsenstad. De stad van Willem van Oranje. In het buitenland staat de stad vooral bekend door het Delfts Blauw. Het Delftse aardewerk is een internationaal begrip. Het wordt al heel lang in de Prinsenstad gemaakt door ‘De Koninklijke Porceleyne Fles’. Daar fabriceert men het al sinds 1653. Het assortiment varieert van grote en relatief kostbare producten tot kleine en goedkopere artikelen als New Delft en Nijntje.

Saskia, Benthe, Corien en Sietske op de workshop.

Vorig jaar bezochten we met het gezin van Saskia & Sander de jaarlijkse open dagen in de beroemdste aardewerkfabriek in Nederland. Afgelopen zondag stonden Saskia & Bob met hun kinderen plots voor de deur. Dus bezochten we dit jaar opnieuw de om zijn Delfts Blauw aardewerk wereldwijd bekende fabriek. In het buitenland staat dit soort aardewerk bekend als Delft Ware.

Bob helpt Sietske op weg. FOTO:CORIEN

Ook topkok Herman den Blijker houdt van Delft Blauw.Zijn nieuw op te zetten restaurant in New York krijgt met Delfts Blauw een typisch Hollandse uitstraling. Zijn restaurant Las Palmas in Rotterdam heeft al een reusachtig Delfts Blauw tegeltableau.

Saskia begeleid haar zoon. FOTO: CORIEN

Al vele jaren houdt de aardewerkfabriek op een zaterdag in november een Open Dag. Sommige mensen komen er elk jaar. Wij doen het nu voor de tweede keer. Op die dagen zijn er gratis rondleidingen door het museum, de fabriek, de schildersafdeling en de showroom.

Het was heel gezellig op de workshop. FOTO:CORIEN

Toch is er een heel andere reden waarom veel mensen elk jaar terug komen. Ze willen zelf een tegel, vaasje o.i.d. beschilderen. De Koninklijke Porceleyne Fles organiseert tijdens de open dagen workshops waarin dit kan. Saskia, Bob, Benthe, Sietske, Karsten en ik beschilderden allen een bordje. We zijn straks de trotse bezitter van een eigen handbeschilderd Delfts Blauw stuk.

Geen opmerkingen: