maandag 24 november 2008

Sinterklaas neemt maatregelen


Delft – De aankomst van Sinterklaas verloopt nooit vlekkeloos. Er is op de dag dat de Goedheiligman in ons land komt altijd iets mis. Vroeger wisten de kinderen dat niet, maar nu het Sinterklaasjournaal dagelijks verslag doet van de gebeurtenissen van de Sint, weten we dat de moderne Pieten er nog al eens een rommeltje van maken. Gelukkig was burgemeester Annemarie op de dag van aankomst zelf aanwezig in de met buitensporig veel rode ballonnen versierde haven van Almere om nog enigszins leiding te geven aan de intocht van de gulle heilige uit Spanje. Maar het bleef echter een rommeltje.

Sinterklaas kondigt maatregelen aan.

Het ontbreekt de huidige Sinterklaas en Pieten aan de nodige basiskennis over hun eigen feest. Dat is de oorzaak van al dit gedoe tijdens zijn verblijf in ons land. Ook in zijn comfortabele residentie in het Kasteel van Helmond lopen pieten rond die je niet om een boodschap kunt sturen. In de tijd dat ik als jongen bij de schoorsteen (ja die hadden wij nog) stond te zingen, zag de Sint er geen been in om te dreigen met een enkele reis naar Spanje in een oncomfortabele juten zak. De Zwarte Piet was nog ferm bewapend met een roe en hield strikt toezicht op de naleving van allerlei bij het feest behorende wetten. Nu hebben de Pieten kennelijke allemaal minimaal een HBO-opleiding logistiek achter de rug en is er een ver doorgevoerde specialisatie ontstaan. Naast de hoofdpiet zijn er nu inkooppieten, inpakpieten, magazijnpieten, transportpieten, muziekpieten, een paardenpiet, een coole Piet en een wegwijspiet. Ik zie in ieder geval nergens meer een roe en een met de zak dreigende Piet. Of ben ik nu een zeurpiet?

Luister eens goed naar Sinterklaas oma.

Ook Karsten zag dit verval en besloot krachtig in te grijpen. Hij schafte zich een sinterklaasuitrusting aan en demonstreerde gisteren hoe een Sinterklaas zich dient te gedragen. Als Sinterklaas uitgedost, kondigde hij in Delft stevige maatregelen aan. Ik vrees echter dat het te laat is. We zijn inmiddels allemaal van suikergoed.

Geen opmerkingen: