Artemis nog steeds commercieel succes Marmaris – Turkije bezoeken en Efese overslaan, kan natuurlijk niet. Daarom reisden Corien & ik dinsdag naar deze stad. Het verhaal dat natuurlijk het eerste boven kwam, is dat van de apostel Paulus die op zijn tweede zendingsreis de toen zeer belangrijke stad Ephesos (in Nederlandse Bijbels heet de plaats Efese of Ephese) aandeed. Maar al lang voor de bezoeken van Paulus was Efese een belangrijke havenstad. Ongeveer 1000 jaar voor Christus wordt deze plaats al genoemd. Het was een van de belangrijkste havens aan de Egeïsche kust. Nu wordt Ephesos al eeuwenlang niet meer bewoond. Het dichtslibben van de haven zorgde voor de ondergang. De ruines van de stad tonen de resten van een opeenstapeling van culturen.
Een van de mooiste gebouwen is de prachtige gerestaureerde façade van de Celsusbibliotheek. Achter deze gevel bevond zich ooit de met kleurig marmer beklede leeszaal gevuld met 12.000 boekrollen. Onze gids vertelde dat het Oostenrijkse archeologen zijn die gevel van het gebouw zo prachtig hebben gereconstrueerd.
Omdat de ruines van de stad een opeenstapeling zijn van de resten van verschillende culturen is het moeilijk maakt om iets terug te vinden van Paulus. Vooral de Romeinen bouwden later veel bij en op. Het theater dat je op de achtergrond van de foto met de acteurs ziet, zou wel eens een rol gespeeld kunnen hebben in de geschiedenis van Paulus en Artemis. Alleen was het theater in zijn tijd wat kleiner. In de tijd dat Paulus in Efese verbleef was Artemis en de tempel erg belangrijk. Vooral commercieel. De zilveren beeldjes die van de godin werden gemaakt, zorgden voor een belangrijk deel van de inkomsten van de stad en de inwoners. Ook toen had je al toeristen. De monotheïstisch ideeën van Paulus vielen daarom slecht . De zilversmeden o.l.v. Demetrius dienden een klacht in. Die werd in het parlement en voor de rechter behandeld. De ruïne van het parlement is er nog steeds. Van de tempel van de godin Artemis is nog slechts één pilaar over. Daarbovenop bevindt zich een ooievaarsnest. Dat dan weer wel. Maar ondanks de inzet van Paulus worden de beeldjes van Artemis anno 2010 nog steeds verkocht. Maar de godin wordt niet meer aanbeden.
|
Geen opmerkingen:
Een reactie posten