zaterdag 17 april 2004


Rumoer om een sokkel


 It is a modern tribute to femininity, disability and motherhood”, volgens het model Alison Lapper.Londen – In de noordwesthoek van Trafalgar Square is al 167 jaar een lege sokkel te zien. Om deze sokkel van een kunstwerk te voorzien, richtte de burgemeester van Londen, Ken Livingstone, het Four Plinth Commissioning Committee op. Zij moesten een kunstwerk uitkiezen voor deze sokkel. De winnaars zijn de Brit Marc Quinn en de Duitser Thomas Schutte. Hun beelden mogen elk 18 maanden op de nog lege sokkel op het plein staan. Zodra de winnaars bekend werden gemaakt, stak er een storm van protest op in Londen. Marc Quinn had namelijk een marmeren sculptuur ingezonden van een gehandicapte acht maanden zwangere vrouw. Model voor het kunstwerk was de kunstenaresse Alison Lapper. Zij is geboren zonder armen. Het 225 duizend euro kostende beeld moet het alleenstaande moederschap, het accepteren van de handicap en de schoonheid van het vrouwelijk lichaam uitdrukken. Alison Lapper ziet het als de eigentijdse versie van de Venus van Milo. Niet iedereen in de Britse hoofdstad is erg blij met het beeld dat het plein gaat delen met Admiraal Nelson op zijn eigen hoge sokkel. Men vindt het niet passen in het historische karakter van Trafalgar Square. In de andere hoeken staan beelden van koning George IV en de generaals Henry Havelock en George Napier.
Bert Massie, de voorzitter van de Disability Rights Commission is wel blij met het beeld. Hij feliciteert Quinn omdat hij de kracht en de schoonheid herkent van het gehandicapte lichaam in een tijd waarin juist jeugd en perfectie worden geïdealiseerd.
De commissie van burgemeester Livingstone koos het beeld uit een lijst van zes kandidaten. Andere inzendingen waren o.a. een Ford Fiësta geheel bedekt met duivenpoep en levensgrote beelden van Tomahawk kruisraketten. Via het internet kon het publiek een keuze maken. Daar werd ook gepleit voor een beeld van een historische figuur, zoals bijvoorbeeld de twee jaar geleden overleden koningin-moeder. Het beeld wordt na 18 maanden vervangen door het werk van Thomas Schutte: Vogelhotel


Geen opmerkingen: