De geur van kreupelhout![]() ![]() Terug naar de wijn. Ik las op mijn wijnkalender een omschrijving van rode Vacqueyras. Er stond niet bij wie het had gezegd, maar de wijn werd aldus omschreven: ”Wat je in rode Vacqueyras vaak ruikt, is iets van kreupelhout plus kruiden, en dat in combinatie met wat rijp rood fruit en soms leer, terwijl hout ook aanwezig kan zijn. Voeg daar nog een stevige structuur aan toe, en je hebt een wijn die kruidige vleesgerechten voortreffelijk kan begeleiden.” ![]() ![]() De meest gebruikte soorten eikenhout voor rijpingsvaten zijn Frans en Amerikaans. Hoe wijnmakers het verschil zien, werd geformuleerd door de voor Penfolds werkzame Australiër Peter Gago:’Amerikaans eikenhout maakt de wijn rijker, Frans eikenhout geeft hem meer structuur’.” Dus weten we nu dat die rode Vacqueyras waar ik het over had, gerijpt is in Franse eikenhouten vaten. Gelukkig staan er ook relativerende opmerkingen op de kalender. Frans Verbunt liet noteren: Postzegels, die moet je bewaren, wijn moet je opdrinken.” En zo is dat. De leukste relativerende opmerking komt van Michael Broadbent. Die moeten jullie ook eens proberen als iemand je tijdens een chique diner vraagt wat je van de Bordeaux vindt. Broadbent zei tijdens een presentatie aan jonge Nederlandse wijnimporteurs: Zelfs de grootste Bordeaux is bestemd om de mond te spoelen tussen twee happen eten. Hij reinigt de mond als een Hoover.” |
New York View from Summit One Vanderbilt
1 maand geleden
Geen opmerkingen:
Een reactie posten