dinsdag 20 april 2004


De Aurora vertrekt naar China


Rijnwoude – Ons dorp Rijnwoude is dit weekend van zaterdag 18.00 tot maandagmorgen 05.00 uur belast met de afsluiting van de N209, dit is de provinciale weg van de loswal aan de Rijn tot aan Benhuizen. Daar waar de HSL trein straks weer boven de grond komt na een tunnel van ruim 7 km.
Het boren van de tunnel is in januari 2001 begonnen, ongeveer waar de A44 en de A4 zich afsplitsen. De tunnel is ongeveer 30 meter onder het groene hart door geboord. In januari 2004 kwam een einde aan het boren toen het einde, vlak bij Benthuizen, bereikt werd. Aanvankelijk zou de boormachine, die AURORA gedoopt is en 100 meter lang en 15 meter in doorsnee is worden gesloopt omdat voor iedere tunnel een eigen boormachine nodig is. De reden hiervan is dat de diameter en de bodemstructuur iedere keer anders zijn.

Op de foto is zo’n kwart van de boor te zien.


Dit maal had ze meer geluk en kan de boormachine nogmaals gebruikt worden voor het boren van een tunnel in China. Dus moet het grote gevaarte verscheept worden. De boor is in vieren gedeeld en de machine in handzame delen gesplitst en zo zal deze vervoerd worden. Op bijgaande foto is zo’n kwart van de boor te zien.
Voor dit transport moet dus de N209 worden afgesloten. zaterdagavond om 18.00 uur is direct begonnen met het verwijderen van lantaarnpalen en verkeersborden, het verstevigen van een brug in Hazerswoude-dorp en het verwijderen van de obstakels bij de spoorweg overgang en het afvlakken van vluchtheuvels. Alles bij elkaar een hele operatie dus. Op de foto liggen al delen klaar voor het verdere transport over water naar Rotterdam waar het geheel richting China verhuisd.
In de nacht van zondag op maandag wordt alles op de N209 weer teruggezet, zodat het verkeer weer gebruik kan nemen van de weg.

Een bijdrage van Martien



Geen opmerkingen: