woensdag 14 april 2004


Het Delftse huwelijk


 Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso der Nederlanden en mevrouw Mabel Wisse Smit.Delft – Op zaterdag 24 april trouwen Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Friso der Nederlanden en mevrouw Mabel Wisse Smit in Delft. Omdat ik merk dat met name onze buitenlandse lezers er in hun plaatselijke kranten niets over terug kunnen vinden, maak ik ze hier maar even lekker met het programma van die dag. Althans in hoofdlijnen. Het paar vertrekt die dag ‘s morgens om tien uur per auto vanaf Paleis Noordeinde in Den Haag. De voltrekking van het burgerlijk huwelijk begint om halfelf. Het wordt in het Stadhuis van Delft aan de Markt voltrokken door de burgemeester van die plaats, mr. Hein van Oorschot. Tijdens de plechtigheid zullen naaste familieleden, vrienden van het bruidspaar en autoriteiten aanwezig zijn. Samen ongeveer 50 gasten. Na het burgerlijk huwelijk vertrekt het paar om elf uur per auto van het Stadhuis naar de Oude Kerk aan het Heilige Geestkerkhof. Hier vindt om halftwaalf de kerkelijke inzegening van het huwelijk plaats Voorganger is ds. Carel A. ter Linden, emeritus predikant van de Kloosterkerk in Den Haag. Onder de 1400 genodigden bevinden zich, naast familie en vrienden van het bruidspaar, koninklijke gasten en autoriteiten. Na de dienst vertrekt het paar rond één uur weer per auto naar Paleis Noordeinde.
Prins Johan Friso mag na zijn huwelijk met Mabel Wisse Smit de persoonlijke titel prins van Oranje-Nassau handhaven. Hij verliest de titel Prins der Nederlanden, omdat hij door het huwelijk, waarvoor het kabinet geen toestemmingswet indiende, afvalt als lid van het Koninklijk Huis. Kinderen uit het huwelijk krijgen de titel graaf (of gravin) van Oranje-Nassau, jonkheer (jonkvrouw) van Amsberg. In de dagelijkse omgang zullen ze graaf en gravin worden genoemd.
Mabel Wisse Smit krijgt door het huwelijk geen adeldom. Zij kan wel worden aangeduid met de titel en het predikaat van haar echtgenoot.


Geen opmerkingen: