zondag 25 april 2004


Prins Friso en Mabel getrouwd


Delft – Prins Friso en Mabel Wisse Smit hebben elkaar gisterochtend in het stadhuis van Delft het jawoord gegeven. Burgemeester Hein van Oorschot voltrok het burgerlijk huwelijk in het bijzijn van familie en vrienden van het paar. Het bruidspaar kreeg van de stad Delft een Delfts blauw plateau met negen schaaltjes voor jam. De schaaltjes konden eventueel ook worden gebruikt bij een Indische maaltijd, grapte de burgemeester. Hij zei verder dat hij in de afgelopen tijd Friso en Mabel heeft leren kennen als twee leuke en interessante mensen. Hierna vond de kerkelijke inzegening plaats in de Oude Kerk in Delft.

Prins Friso en Mabel verlaten na de dienst de Oude Kerk.

Het bruidspaar kreeg een Chagall Bijbel cadeau en een heruitgave van de Delftse Bijbel. Ds. Carel ter Linden gebruikte de brieven van Friso en Mabel voor zijn meditatie. Hij gebruikte de symboliek van vliegen:
”Friso ziet het leven als een vliegreis. Tijdens een vlucht verloopt alles normaal. Een landing symboliseert wendingen in je leven, zoals een huwelijk. Een keuze, met wie je verder het leven doorgaat.”
Mabel schreef:”Ik wist op een gegeven moment dat we niet langer zonder elkaar konden, en dat ik niet gelukkig was als ik wist dat Friso niet gelukkig was.” Door het huwelijk valt Johan Friso uit de lijn van troonopvolging. Dominee Ter Linden refereerde hier nog kort aan. Hij zei dat vele wateren als een stortvloed over het bruidspaar zijn gegaan. De liefde bleek bestand tegen alle ophef die ontstond over een mogelijke liefdesrelatie tussen Mabel en crimineel Klaas Bruinsma. Ter Linden verwacht dat de liefde tussen het bruidspaar er sterker door is geworden. Hij gaf het bruidspaar de woorden mee zoals in Exodus, waar God tot de Israëlieten zegt:"Ik zal er zijn."
Ongeveer 1400 mensen woonden de kerkdienst bij in de Oude Kerk, die met blauw, paarse en witte bloemen was versierd. Aan het einde van de dienst weerklonk het lijflied van de Oranjes, het”U zij de glorie”.



Geen opmerkingen: