zondag 11 april 2004


Het verhaal gaat………


Delft – Terwijl ik dit stukje schrijf, luister ik naar de Mattheus Passion. Een oude gewoonte en voor heel veel mensen een traditie. Geen Pasen zonder deze oude klanken. Een van de mooie dingen van de kerken is dat er steeds aansluiting is bij oude tradities. Maar veel van die oude dingen waren ooit nieuw. Ook nu zoeken we steeds naar nieuwe vormen. Misschien worden dat ooit tradities. Intussen blijft het verhaal gaan. Dominee Nico ter Linden noemde zijn zesdelige hervertelling van de Bijbel ’Het verhaal gaat ...’.

Zondagmorgen vroeg – het was nog donker – ging Maria Magdalena naar het graf en zag dat de steen voor de ingang was weggerold….. Johannes 20.


Het is nieuw en dus is niet iedereen er gelukkig mee. Te weinig zekerheid, te veel ruimte. Toch worden de boeken veel gekocht en gelezen. Want het verhaal gaat door in steeds weer nieuwe woorden en beelden. Ik vond op internet The Brick Testament. De Amerikaan Brendan Powell Smith maakte van Lego het hele Nieuwe Testament na. Ik vind het niet vreemd. Ooit maakten Leonardo da Vinci, Michelangelo en Rembrandt beelden en schilderijen van voorstellingen uit de Bijbel. Die werden ook niet altijd met enthousiasme ontvangen. Met Lego kun je ze thuis namaken en het verhaal vertellen.
Want het verhaal gaat ………



Geen opmerkingen: