vrijdag 24 januari 2003


Ongehoord goed concert


zet hier het fotobijschrift.Utrecht – Ruim twaalfhonderd dove en slechthorende kinderen uit alle delen van Nederland hebben deze week in het Muziekcentrum Vredenburg het concert "Ongehoord goed" bijgewoond. Het leverde een zaal op met felgekleurde rode, gele, blauwe en groene ballonnen en vrolijke gezichten met een brede glimlach. De uitvoering werd een unieke ervaring voor iedereen. De kinderen, in de leeftijd van negen tot twaalf jaar, zaten opgewonden met hun ballonnen op schoot. In het midden van de concertzaal stemden de leden van het Nederlands Studenten Orkest hun muziekinstrumenten.

Hier en daar klapte een ballon. De kinderen hoorden dat met gejuich aan. Via hun eigen ballon konden ze de klap voelen. De kinderen en andere aanwezigen hielden tijdens het concert de ballonnen stevig tussen de armen tegen de borst gedrukt. Ze konden de muziek niet horen, maar wel voelden door de trillingen. Vol bewondering keken de kinderen naar S. Davina. Zij vertelde de kinderen in gebarentaal - met toepasselijke muziek van het orkest op de achtergrond - een mythe over een Russische stam. Met een grote glimlach deed ze haar verhaal. "Dit was echt geweldig. Een primeur, dit heb ik nog niet eerder meegemaakt."

Sipke Jan Bousema, organisator van "Ongehoord goed", was het volledig met haar eens. ”Het was een geweldige middag, de kinderen vonden het leuk en dat was aan de actie te merken.” Het idee voor het concert ontstond tijdens een reportage die hij maakte met een doof jongetje. ”Ik merkte dat er een barrière was tussen dove kinderen aan de ene kant en horende kinderen aan de andere kant. Ik wilde de dove kinderen in contact brengen met iets waar ze normaal nooit mee in aanraking komen. Een concert, ze in contact brengen met muziek”, vertelde de presentator, terwijl hij krabbels aan jonge handtekeningenjagers uitdeelde.

Een van de genodigden was de staatssecretaris van Volksgezondheid, C. Ross - van Dorp. ”Het was fantastisch. Natuurlijk zijn de kinderen niet de hele tijd stil, maar ze hebben het wel volledig meebeleefd. Ik ben blij dat ik hieraan mijn steentje heb kunnen bijdragen”, vond zij na afloop.