donderdag 30 januari 2003


Gaudi op Ground Zero


Lang voordat het World Trade Center werd bedacht, tekende de Spaanse architect Gaudi een ontwerp voor een raketvormige wolkenkrabber die op dezelfde plaats in New York moest komen. Een groep liefhebbers van Gaudi wil nu het uit 1908 daterende plan laten meedingen in de wedstrijd die is uitgeschreven voor een monument op Ground Zero, het stukje Manhattan dat op 11 september 2001 door terroristen werd verwoest.Delft – We zijn bijna allemaal wel eens in Barcelona geweest en kennen daarom de gebouwen en ontwerpen van de Spaanse architect Antoni Gaudi. Zijn ontwerpen zijn internationaal bekend en hij vormt voor iedereen die een bezoek brengt aan de stad een vast onderdeel van het programma. Pieter Jan & Nellie, Sander & Saskia, Saskia & Bob, Marieke & Michiel, Corien & ik en ongetwijfeld nog veel meer mensen hebben gewandeld langs en door de beroemde gebouwen en door de fraaie parken.
Hoewel Gaudi al 77 jaar dood is, dingt hij toch met een ontwerp mee in de wedstrijd voor een monument op Ground Zero in New York. Tientallen jaren voordat het World Trade Center werd bedacht tekende de revolutionaire Spaanse architect een ontwerp voor een raketvormige wolkenkrabber die op dezelfde plaats in New York moest komen.

Gaudi had voor de plek waar later het WTC verrees een gebouw in gedachten bestaande uit een groep parabolische torens van verschillende hoogte rond een 320 meter hoge centrale toren. Bovenin de hoofdtoren zou een lege holle ruimte komen met daaronder een 125 meter diepe nis waarin de namen van de slachtoffers kunnen worden aangebracht. Gaudi had de nis willen gebruiken om alle Amerikaanse presidenten een plekje te geven en had daarvoor plaats ingeruimd tot het jaar 3000.

Paul Laffoley, een architect uit Boston en de motor achter de campagne, zegt dat het idee vrij is van de politieke en territoriale bezwaren die aan andere voorstellen kleven, omdat het teruggrijpt op de geschiedenis van de plek. "Gaudi is al 77 jaar dood. Veel andere plannen zijn letterlijk egotrips, maar hier heb je een manier waarop mensen uit de hele wereld bij een historisch project kunnen worden betrokken", vindt hij.
Gaudi past als architect niet in een categorie, maar wordt geassocieerd met de modernistische beweging die aan het begin van de twintigste eeuw domineerde in Barcelona, de stad die hij heeft verrijkt met zijn merkwaardig golvende en veelkleurige bouwsels. Ter ere van de 150ste geboortedag van de eigenzinnige architect had Spanje 2002 tot Gaudi-jaar bestempeld. Gaudi overleed in 1926 nadat hij was aangereden door een tram. Behalve om zijn artistieke flair wordt Gaudi geroemd om zijn technisch vernuft. Ondanks de grillige vormen zitten zijn bouwwerken goed in elkaar. Vaak zijn zij versierd met mozaïekwerk, waarbij soms stukken van gebroken borden of andere gevonden voorwerpen dienst doen als tegels. Laffoley denkt dat stukjes puin van Ground Zero op dezelfde manier in het door Gaudi ontworpen gebouw in New York zouden kunnen worden verwerkt.