vrijdag 17 september 2010

Patrijspoort zonder uitzicht

Olney - Ronddwalen door de woning waar een bekend politicus, schrijver, bestuurder of dichter heeft gewoond en gewerkt, brengt de ‘grote man of vrouw’ vaak weer terug tot normale proporties. Je komt tot de ontdekking dat ook zij een favoriete stoel hadden, altijd uit het zelfde kopje dronken of na de lunch een tukje deden. Bekend is dat Winston Churchill thuis altijd in soort hanssop liep. Niets menselijk is ook de grote der aarde vreemd. Dat gevoel bekroop me ook in het huis van de achttiende-eeuwse dichter William Cowper in Olney.

Ik schreef er al eerder wat over. Wat we van hem weten is dat hij daar o.a. liederen schreef voor het gezangenboek van dominee en voormalig slavenhandelaar John Newton (de schrijver van het nu nog bekende lied Amazing Grace). Later schreef hij gedichten en satires. Zijn belangrijkste werk is het in 1785 uitgegeven The Task. Al deze informatie en nog veel meer krijg je als je door het huis van Gowper loopt, aangereikt via grote borden. Als je vanuit de keuken naar de kamer loopt zie je naast de deur een vierkant gat. Dan blijkt dat de grote dichter niet alleen van mooie zinnen hield.

Hij hield ook van hazen. Er liepen drie hazen vrij rond door zijn huis. Ze hadden hun eigen slaapplaatsjes. De dieren komen ook in zijn gedichten voor. Het vierkante gat noemde hij ‘a porthole’ [patrijspoort]. Het ligt voor de hand dat het een raam was om wat licht in de keuken door te laten. Niet volgens Gowper. Volgens hem was het bedoeld voor de hazen. Zij sprongen er tot zijn grote vreugde doorheen. Van de keuken naar de kamer en terug. Ach, een mens moet toch enig vertier hebben in een tijd dat radio, tv en internet nog niet voor afleiding zorgden.

Geen opmerkingen: