zondag 26 september 2010

Fiets in de gracht

Delft - Het in de gracht gooien van andermans fiets behoort tot een van de rijke gebruiken uit de Delftse folklore. Het is een gebruik dat van generatie op generatie, van vader op zoon en van moeder op dochter wordt door gegeven. Althans dat idee had post gevat bij een groepje Haagse bezoekers van de Prinsenstad. Zij zijn van mening dat er niets zo typisch Delfts is als het in de gracht gooien van een fiets. Volgens hen liggen de grachten vol met fietsen. Als de gemeente de grachten niet wekelijks laat leeg baggeren worden die volkomen onbevaarbaar door de tientallen fietsen die de bodem bedekken.
Het groepje Haagse mannen en vrouwen was donderdag jl. bezig met een puzzeltochtje door Delft en moesten ten behoeve hiervan een foto maken waarop een bekende Delftse traditie in beeld werd gebracht. Ze spraken daarom op het Vrouwjuttenland een passerende fietser aan vroegen de verbouwereerde man of ze zijn fiets ten behoeve van het maken van een foto in de gracht mochten gooien. De fietser bleek een Amerikaanse student die het verzoek niet helemaal begreep. Hij dacht dat toeristen slechts een foto van zijn fiets wilden maken en stapte braaf af om dit mogelijk te maken. Tot zijn verbijstering werd de fiets door twee mannen uit het groepje beetgepakt en boven de Voldergracht gehouden.
De Amerikaan protesteerde direct heftig en kwam meteen in actie. Twee dames uit het gezelschap kalmeerden hem en legden hem uit dat het slechts om een foto ging en dat zijn fiets ongedeerd zou blijven. Met zijn handen in zijn zij en een vage glimlach om de lippen keek de fietser naar het maken van de foto. Je zag hem denken: “Nu weet ik het zeker. Hollanders zijn maf”. Na de foto kreeg de man zijn fiets met een bedankje weer terug. Hij stapte snel op en fietste zonder om te kijken de gracht op. Een man uit het Haagse groepje die zag dat ik foto’s had gemaakt van het voorval keek me enigszins meewarig lachend aan en zei: “Ik zou dat in mijn eigen stad niet durven, maar in Delft kom je er mee weg”.

Geen opmerkingen: