dinsdag 14 september 2010

Moord en doodslag

Turvey - “Dit is St. Mary Mead”, zei Corien zodra we waren uitgestapt. Ik was even gestopt om een wandeling door het dorpje Turvey te maken. Ik zag meteen dat Corien gelijk had. Het kleine plaatsje ademt exact de zelfde sfeer uit als het fictieve dorpje zoals we dat hebben leren kennen in de boeken van Dame Agatha Christie.
In 1930 introduceerde Christie de oude dame Jane Marple uit St. Mary Mead. Dat gebeurde in ‘The murder at the Vicarage’ dat we in ons land kennen als ‘Moord in de Pastorie’. In dat eerste boek lag het dorpje in de fictieve county Downshire. In ‘The Body in the Library’ dat later verscheen lag het ineens in Radfordshire. St. Mary Mead stellen we ons voor als Turvey; een vredig pittoresk stukje Engels platteland. Er is wel een verschil. In de boeken van Christie schuilen achter de authentieke gevels van de charmante cottages schandalen en donkere geheimen.
In dat opzicht lijkt st. Mary Mead erg veel op Midsomer waar inspecteur Tom Barnaby en zijn collega sergeant Ben Jones ook steeds worden geconfronteerd met moord en doodslag in een vreedzaam Engels dorpje. In Turvey vermoed ik niet zo’n verscholen misdaad. De mensen waren erg vriendelijk. Maar ik weet uit de boeken dat schijn bedriegt. Miss Marple zag daar doorheen. Corien & ik zijn zo ver nog niet.

1 opmerking:

Martien zei

Het is haast ongeloofelijk dat dit soort dorpjes nog steeds bestaan. In Nederland zou dit veranderd zijn in een museum of alles dicht getimmerd om dat alle bewoners naar de grote stad zijn vertrokken en als ze niet vertrokken waren hadden ze er prachtige nieuwbouw wijken neer gezet.Vernieuwd bezig zijn heeft zijn voordeel maar het vasthouden aan tradities heeft toch ook zo zijn eigen waarde