zaterdag 4 september 2010

IKEA-gids 60 jaar

Delft – Deze maand wordt de nieuwe IKEA catalogus 2011 verspreid. Met een echte recall-advertentie roept de Zweedse meubelgigant ons op om de oude zo spoedig mogelijk naar het oud papier te brengen. IKEA doet deze ‘dringende oproep’ om een wit voetje met een groen randje te halen bij de klanten. Er worden 198 miljoen exemplaren gedrukt in 28 talen en 54 edities. Alleen in ons land al worden er 6 miljoen verspreid. De gids wordt door meer dan 400 miljoen mensen in 38 landen gelezen. Het is dan ook niet voor niets al sinds 1951 de meest verspreidde jaarlijkse commerciële publicatie ter wereld. Er worden dus heel wat bossen omgelegd voor deze geweldige oplage van het fleurige meubelboek. Als je de plof van de gids op de mat hoort, is het aardig om dat er even bij te bedenken.

Je kunt je voorstellen dat het uitbrengen van zo’n geweldig oplage aan gidsen voor een bedrijf dat zegt een ‘groene visie’ te hebben, een zorgvuldige groene mediabegeleiding nodig heeft. Je moet er als bedrijf dan wel even bijzeggen dat voor elke voor de catalogus gekapte boom 2 tot 4 nieuwe bomen worden gepland. Het is voor het Zweedse bedrijf belangrijk dat de catalogus op een verantwoorde manier wordt geproduceerd. Hij is kleiner en gedrukt op chloorvrij gebleekt papier uit gecertificeerde bossen. Volgens IKEA Woordvoerder Ellen van den Boomgaard is dankzij het kleinere formaat de CO2 uitstoot wereldwijd met 12 procent afgenomen en het waterverbruik met 17 procent. Je kunt natuurlijk ook geen gidsen verspreiden en helemaal vertrouwen op de online-gids. Maar dat is voor IKEA net een stap te ver.

Toch stellen ze ook een gratis app-versie voor de iPhone beschikbaar. Deze week werden in Delft voorbijgangers op straat ook opgeroepen hun oude gidsen te recyclen. Op het Bastiaansplein stond een overdreven grote stoel uit de Zweedse collectie. Voorbijgangers konden ook meedoen in een loterij. Corien kwam er in haar lunchpauze langs. Ze won een houten krukje en er werd een polaroidfoto van haar op de stoel gemaakt. Ik kwam, toen ik er later die dag op weg naar de studio ook langs kwam, niet verder dan een grote blauwe boodschappentas.

Geen opmerkingen: