zaterdag 25 september 2010

Traditie krijgt nieuw begin

Delft – Hoe drukker het in het museum is, hoe leuker Corien het vindt. Daarom kan ze nu weer ruimschoots haar hart ophalen. Na een afwezigheid van achttien jaar is de Oude Kunst- en Antiekbeurs deze week weer teruggekeerd in museum Het Prinsenhof. Op de openingsdag maakte ik een rondje over de beurs. Het voelt weer als vanouds, maar toch is er wel het een en ander veranderd. In de tijden dat de beurs door de koningin geopend werd, was het toch vooral een samenkomst van kunst- en antiekliefhebbers met een erg dikke portemonnee. Nu is dat toch duidelijk anders.
De Oude Kunst-  en Antiekbeurs is terug in Het Prinsenhof
Natuurlijk zijn er nog wel stukken waarvan de prijs bestaat uit een bedrag van vijf of zes cijfers, maar er is ook veel te koop voor bedragen van drie of vier cijfers. En daar voel ik me toch meer bij thuis.
Het is druk in Het Prinsenhof
Wat me ook erg aanstaat, is de kleinschaligheid. Ongeveer dertig Nederlandse antiquairs hebben in fraaie stands hun collectie tentoongesteld. “Het is lekker overzichtelijk en de handelaars hebben alle tijd om met je van gedachten te wisselen”, zei ik na mijn bezoek tegen Corien.
“De sfeer is inderdaad heel ontspannen”, beaamt ze. “Het gaat de deelnemers aan de beurs er ook niet om dat je per se iets koopt. Ze willen vooral de mensen weer enthousiast maken voor oude kunst en antiek”, vult ze aan.
De Van der Mandelezaal biedt het museum meer mogelijkheden voor het huistvesten van een beurs
Nadat de vorige beurs het museum verliet, is er in het gebouw wel het een en ander gebeurd. De grote binnenplaats werd voorzien van een glazen wand en een dak en is nu uitermate geschikt voor expositie. In 1996 werd hij als Van der Mandelezaal in gebruik genomen. Het museum kan nu onderdak bieden aan een beurs zonder dat de eigen collectie behoeft te wijken. De beurs is terug in Delft op initiatief van communicatieadviseur Patrick Buch. Het was zijn idee om vooral oude in plaats van hedendaagse kunst te brengen. Dat idee lijkt aan te slaan. De eerste twee dagen van de beurs zijn in ieder geval een succes. Het bezoekersaantal is heel goed. Misschien is dit wel het begin van een nieuwe traditie en opent ons staatshoofd in komende jaren ook weer deze beurs.Geen opmerkingen: