maandag 15 maart 2010

Tourdion jubileert met feestelijk concert

Eindhoven – Gistermiddag hebben Corien & ik samen met Sander, Nienke, Dieuwertje, Emma en Abel het concert van kamerkoor Tourdion uit Eindhoven bijgewoond. Het koor – waarbij Saskia sopraan zingt – vierde met dit concert haar 30-jarige jubileum. Eigenlijk viel het jubileum al in 2009, maar om er een extra feestelijk concert van te maken, had het koor wat meer tijd nodig. Het concert vond plaats in een feestelijke gevulde H.H. Hartenkerk aan het Brucknerplein in de Brabantse lichtstad. Het koor werd ter gelegenheid van het concert van het lustrum begeleid door een groot aantal muzikanten. De algehele muzikale leiding was in de vertrouwde handen van de eigen dirigent van het koor Monique Joosten. Zij verschafte ons met het koor en de muzikanten een feestelijk concert.


Het is duidelijk dat de leden met plezier kamermuziek uit alle eeuwen zingen. We hoorden stukken van de Britse romantische componist Sir Edward Elgar, de Britse componisten Benjamin Britten en Henry Purcell en de Engelse barokcomponist van Duitse afkomst George Friedrich Händel. Het waren dus allemaal prominente klassieke componisten uit Groot-Brittannië. Op het filmpje hoor je ‘The Snow' van Edward Elgar. Alle muziekstukken werden ondersteund met beelden uit de periode. Ik was zeer onder de indruk van ‘My Heart is Inditing’, een van de vier Coronation Anthems die Händel schreef ter gelegenheid van de kroning van King George’s echtgenote Caroline in 1727 in de Westminster Abbey. Ook in deze kerk klonk het zonder dat er sprake was van een kroning toch heel feestelijk. Luister hier naar een fragment van het zeventien minuten durende stuk. Mocht je Saskia zoeken, zij is tussen de andere sopranen te zien achter de pianiste.

1 opmerking:

Martien zei

Ik vind het mooie muziek,ik verwachte dan ook een 17 minuten durend stuk te horen en dat was maar 1:54 minuut. Het is geen groot koor, dus moeten de zanger wel allemaal even goed presteren.
Goed gedaan Saskia.