vrijdag 19 maart 2010

Terrasjesdag

Delft – Wijlen Martin Bril bedacht ooit de term rokjesdag. Hij gebruikte het woord in 1996 voor het eerst in een van zijn columns in het Amsterdamse dagblad Het Parool. Het is de dag waarop de Nederlandse vrouwen onder invloed van de lentezon opeens allemaal weer een kort rokje dragen. De eerste rokjesdag valt meestal ergens in april.
Ik zag wel twee heren met blote benen.

Niemand weet wanneer de dag precies valt. Het fenomeen dat vrouwen – als bij geheime afspraak – opeens massaal op straat verschijnen in blote benen en een rok is niet alleen in ons land bekend. In Amerika heet het Skirt Day. Het is dus goed mogelijk dat Bril het woord niet heeft bedacht, maar alleen heel bekend heeft gemaakt door er vaak op terug te komen.
Hoe het ook zij, gisteren was het een heerlijke zonnige dag, maar zeker nog geen rokjesdag. Er waren veel mensen op straat, maar de spijkerbroek was nog steeds het populairste kledingstuk.
De bomen zijn nog kaal, maar de terrasjes zitten al weer lekker vol.

Ik vind dat het gisteren terrasjesdag was. Ik weet niet of dat woord al bestaat. Zo niet dan heb ik het uitgevonden. Het is de dag in maart waarop de mensen – inwoners en toeristen – massaal de terrasjes bevolken. De bomen zijn nog kaal, maar de terrassen zijn al vol. De meeste mensen hebben nog een jas aan, maar ze genieten wel volop van de zon en een drankje op een terras. Niet alleen de terrassen op de Beestenmarkt – zoals hier op de foto’s – zaten vol. Het was druk en gezellig op alle terrassen in Delft. Het gaat de goede kant op. Nog even volhouden en dan is het ook weer rokjesdag.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

jammer dat het fenomeen korte broekendag voor mannen nog niet is uitgevonden... Die is altijd wat later dan rokjesdag, maar niettemin even leuk.
gr Jolijn

Saskia zei

Ha ha, goeie, Jolijn!

Groetjes, Saskia vR

webbeheerder zei

Op de bovenste foto staan al twee heren in korte broek.

Sassefras zei

Sietske was vandaag in blote benen. Wel met kniekousen, maar geen maillot. Ze heeft het niet koud gehad zei ze.

De twee wielrenners op de bovenste foto waren mij ook al opgevallen inderdaad.

Anoniem zei

ow, inderdaad! Niet goed gekeken. Vandaag gewerkt bij de post en zonder jas en blote armpjes vond ik het al behoorlijk warm! Nog net iets te koud (en te wit..) voor blote beentjes.
gr Jolijn