dinsdag 30 maart 2010

Kamers vol kunst

Delft – Het Rubenshuis in Antwerpen pakte vorig jaar uit met een unieke tentoonstelling van schilderijen van kunstkamers. Corien & ik behoefden er niet voor naar de Belgische havenstad te reizen, want de tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met het Mauritshuis in Den Haag. We behoefden dus slechts geduldig te wachten tot de schilderijen naar de Randstad kwamen. Schilderijen van kunstkamers zijn een Antwerpse specialiteit uit de 17de eeuw. Op het doek wordt een kamer afgebeeld die zelf vol hangt met kunst. Het zijn eigenlijk schilderijen van schilderijen.
 Het zijn eigenlijk schilderijen van schilderijen.

Het is geen grote tentoonstelling van dit aparte kunstgenre, maar kwalitatief wel erg hoog. Het is voor het eerst dat een museum de kunstkamers van Willem van Haecht samen brengt. Ik ken drie schilderijen van Van Haecht. Ze bevinden zich het Mauritshuis, het Rubenshuis en in een particuliere verzameling. Ze worden nu voor het eerst samen getoond en vormen het hart van de tentoonstelling. Er hangen ook werken van Frans Francken de Jonge en David Teniers de Jonge, andere belangrijke schilders van kunstkamers.
 De bezoekers van de tentoonstelling spiegelden als het ware de schilderijen met de schilderijtjes waarop kunstliefhebbers rond lopen.

Het zijn schilderijen van niet bestaande kamers waarvan de wanden van onder tot boven zijn bedekt met kleine schilderijen. Vaak zijn het kopieën van bekende Vlaamse en Italiaanse meesters zoals Rubens, Van Dyck, Titiaan of Correggio. Wij kregen afgelopen zondag op de tentoonstelling in het Mauritshuis een levendig beeld van de bijzonder rijke verzamelcultuur in het Antwerpen van de 17de eeuw. De bezoekers van de tentoonstelling spiegelden als het ware de schilderijen met de schilderijtjes waarop kunstliefhebbers rond lopen. Elk schilderij ziet er uit als een denkbeeldig museum vol herkenbare kunstvoorwerpen. Beroemde beelden, kostbare schilderijen, albums met prenten en tekeningen, antieke munten en bloemen wisselen elkaar af.
De tentoonstelling “Kamers vol kunst” is nog tot 27 juni te bewonderen in het Mauritshuis.

1 opmerking:

Anoniem zei

Grappig, de kunstkamers, waarvan de wanden in zijn geheel volhangen met kunst, zijn de eerste musea zoals we deze nu kennen. Het begon allemaal bij de Franse elite... Druist lekker in tegen de huidige norm van witte wanden in een museum. Interesant dat deze nu bij elkaar zijn gebracht! gr Jolijn