dinsdag 23 maart 2010

Mollenhel vraagt om duivelse maatregelen

Poulseur – Wat voor de één de hemel is, is voor een ander de hel. De grote tuin van Moulin de Poulseur, het gezamenlijke Belgische vakantiehuis van Monique & Adrie en Els & Ad, was de afgelopen tijd veranderd in een onafzienbare mollenhemel. Onbeperkt graven en wroeten door de schattige beestjes had gezorgd voor een nieuw heuvelrijk landschap in de Ardennen. Een mollenhemel kan er niet beter bij liggen. Voor Ad & Els en Adrie & Monique was precies het tegenovergestelde waar. De tuin was veranderd in een pokdalige, heuvelachtige mollenhel.
Een pokdalige heuvelachtige mollenhel.

Een prachtig verhaal over het nut van de mol was aan hen niet besteed. Het zal je ook maar gebeuren dat je prachtige gazon zonder genade keer op keer wordt omgewoeld en opgebroken. Dat vraagt om duivelse maatregelen.
Over het nut van de mol kun je overigens van mening verschillen. Regenwormen zijn nuttig, maar mollen eten regenwormen en zijn dus schadelijk. Maar ze eten ook emelten, engerlingen en andere schadelijke insectenlarven en dus zijn ze ook nuttig. Ze beluchten de grond en hun gangenstelsel is een uitstekend drainagesysteem. Maar als je in een gang zakt en je enkel verstuikt, kijk je daar toch weer anders tegen aan. In voetbaltermen: het is gelijkspel. Maar Adrie en Ad winnen liever.
Adrie laat niet met zich sollen door de mollen.

Dus gingen zij de strijd aan en vochten terug. Ze zetten een half dozijn mollenklemmen uit en vingen de boosdoener. Mijn Delftse tuinman vertelde me echter dat zodra een mol dood is en het gangenstelsel vacant is het meestal slechts veertien dagen duurt voordat het territorium door een nieuwe mol is ingenomen. Ik zou de klemmen dus nog niet wegdoen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

testreactie

Anoniem zei

Schandalig!