dinsdag 10 november 2009

Hollandsche Gehaktbal


Delft – Koken zou ik nu niet direct mijn liefhebberij noemen, maar ik doe het altijd wel met veel plezier. Ik houd van uitdagende recepten. Toch gaat er ook in mijn keuken niets boven een ouderwetse 'Hollandsche Gehakbal'. Eentje zoals mijn moeder die maakte. Je kunt handige zakjes kruiden voor gehakt kopen, maar ik doe simpelweg behalve zout en peper een eetlepel ketjap en een eetlepel mosterd door het vlees. Twee lepels mag trouwens ook. Twee eitjes loskloppen en alles door elkaar kneden. Makkelijk zat en altijd lekker. Als ik de ballen heb gevormd, laat ik ze altijd nog een half uurtje in de koelkast op adem komen. Ik heb ontdekt dat ze daarna makkelijker zijn te bakken.

Dit is Matthew Mitnitsky, eigenaar van het Italiaanse restaurant Nonni's in de Amerikaanse plaats Concord (New Hampshire). Hij draaide een wereldrecordgehaktbal van maar liefst 101 kilo.

Tot zover zijn Corien en ik het helemaal eens over de bereiding. Als het op bakken aankomt, doen we dat geheel verschillend. We verhitten boter in de braadpan en bakken de ballen rondom bruin. Nu zet Corien het gas een tandje lager en laat de ballen nog een kwartier bakken. Ik doe het anders. Nadat de ballen zijn aangebakken, schenk ik er fond bij. Dan laat ik de ballen onder af en toe keren, met de deksel op de pan, in een half uur op laag vuur gaar worden. Corien noemt mijn gehaktballen geringschattend ‘cafetariaballen’. Ik vind haar ballen ook wel lekker, maar ga toch voor de mijne.
Hoe maak jij je gehaktballen? Heb jij nog een andere methode? Doe jij het zoals je moeder het deed? Bestaat er behalve een 'Hollandsche Gehaktbal' ook een Brabantse of Friese Gehaktbal? Laat het me eens weten.

2 opmerkingen:

Neeltje Johanna zei

Volgens mij hadden wij de zelfde moeder. Maar míjn moeder gebruikte zout, peper, noodmuskaat en een verkruimelde beschuit. Soms ging er ook nog een rauw eitje doorheen. Stiekum kregen we dan wel eens een stukje rauw, gekruid gehakt terwijl ze er ballen van draaide. Ze zei er altijd bij dat het eigenlijk niet gezond was, want je kan er een lintworm van krijgen. Maar wij hebben daar nooit last van gehad.

Saskia zei

Ik maak de ballen net als mijn moeder en net als de oma van Sander! Ook wij proefden vroeger zo'n rauw balletje! Met hetzelfde verhaal!