donderdag 14 mei 2009

Zo gaan die dingen


Split – Na Zagreb is Split de belangrijkste plaats in Kroatië. Wij arriveerden er maandag. We parkeerden vlak bij de haven en zagen dat er hele grote cruiseboten en jachten in de haven aan de Adriatische zee kunnen afmeren. Deze streek heet Dalmatië en de mensen Dalmatiërs. We ontmoeten hier onze vrouwelijke gids. Ze is hier geboren en getogen, maar spreekt toch heel goed Nederlands. We hebben al eerder Nederlandse gidsen gehad, maar zij is de eerste die we echt kunnen verstaan.

Hier ligt Split aan de Adriatische zee.

Het is 27 gr. en de terrassen lokken, maar we komen natuurlijk voor het paleis van Diocletianus, voor de musea en de vele indrukwekkende bouwwerken. Onze gids begint nog anders. Zij vertelt in de schaduw van een reusachtige palmboom eerst hoe belangrijk de toeristenindustrie, de wijn- en de scheepsbouw zijn voor Split. Ze is terecht trotst op haar stad en land. Het verhaal van Split begint al in de vierde eeuw voor Christus, maar wordt pas echt interessant als ze vertelt over de Romeinse keizer Diocletianus. Hij liet hier een paleis bouwen om in te wonen na zijn pensioen. Hij is de enige Romeinse keizer die niet is vermoord of afgezet, maar met pensioen is gegaan. Dat deed hij hier in Split in een reusachtig paleis. Hij lijkt me ook nu nog wel een leuke plaats om je pensioen door te brengen. Althans voor een tijdje.

De toren van de kathedraal.

Het mausoleum van de keizer in het paleis is eeuwen later ‘verbouwd’ tot kathedraal. Dat moet in de hemel een glimlach op het gezicht hebben gebracht van de martelaren van Split. Keizer Diocletianus was immers de fanatiekste christenvervolger van alle Romeinse keizers. Juist zijn laatste rustplaats is nu een kathedraal. Uiteindelijk trokken de christenen toch aan het langste eind. Onze gids vertelt het verhaal met een glimlach. Ergens zit een moraal in het verhaal, vindt zij. De kerk is opgedragen aan Sv. Duja, de eerste bisschop in het gebied en een van de martelaren van keizer Diocletianus. De gids zegt dat zijn stoffelijke resten in de kerk nu rusten op de plek waar voordien de resten van Diocletianus lagen. Zo gaan die dingen, soms.

Geen opmerkingen: