vrijdag 15 mei 2009

De natuur is onontkoombaar


Pltivice - Wij zijn echte randstedelingen en ook op vakantie bezoeken we graag steden. We houden van kerken, theaters, terrassen, restaurants, winkels en musea. Allemaal ruimschoots voorradig in de stad. Natuurlijk houden we wel van de natuur, maar we zien het toch voornamelijk als het gebied dat je moet doorkruisen om van de ene naar de andere stad te komen. We komen op reis door de Balkan dan ook volop aan onze trekken. We bezochten de plaats Bled in Slovenië, Zagreb, Vukovar, Dubrovnik en Split in Kroatië, Belgrado in Servië, Kotor en Budva in Montenegro en Neum in Bosnië-Herzegovina. Daartussen doorkruisten we volop natuurgebied.

De natuur iin Kroatië is prachtig.

Vooral Kroatië is een land boordevol natuurschoon. Bergklimmers en diepzeeduikers moeten hier vooral naar toe gaan. Ze kunnen zich moeiteloos mengen tussen de andere toeristen die voornamelijk bestaan uit zonaanbidders en cultuurhappers. Nu even terug naar de natuur. Kroatië heeft heel bijzondere nationale parken. Een van de bekendste is ongetwijfeld Pltivice meren. Het is met 300 vierkante km het grootste van de acht nationale parken van Kroatië. Tientallen watervallen verbinden de zestien meren van het park met elkaar.

Wat een plaatje.

Wij vonden dat het park, dat op de UNESCO World Natural Heritage lijst staat, heel goed toegankelijk is gemaakt voor het soort wandelaars dat wij zijn. Je kunt er werkelijk heerlijk wandelen zonder daar speciaal voor toegerust te zijn. Bovendien kun je gebruik maken van boten en busjes om het gebied te doorkruisen. Wij kozen voor een vijf uur durende wandeling waarbij we ook het busje en de boot hebben gebruikt. Er leven volgens de folder in dit gebied nog bruine beren. Die hebben we overigens niet gezien. Maar er komen ook veel soorten vlinders, vogels, vissen en kikkers voor. Daarvan hebben we er wel een hoop gezien. Ik heb in verschillende landen al heel wat water, meren, watervallen en bossen gezien, maar Pltivice is zondermeer uniek. Een prachtig gebied om foto’s te maken.

Geen opmerkingen: