maandag 18 mei 2009

Optimistisch beeld


Zagreb – De Tkalčićeva straat in Zagreb rijgt cafés en winkels aan elkaar. Die zuigen op hun beurt toeristen en winkelend publiek naar de straat. Het is er dan ook altijd gezellig druk. De gidsen vertellen hun luisteraars in allerlei talen over de geschiedenis van de stad en de toeristen vinden er een terras voor een drankje. Nadat Corien & ik met onze gids door het oude gedeelte van de stad hebben gezworven, komen ook wij terug voor een drankje.

Corien deelt het raam.

In het warme zonnetje nestelen we ons achter een koel glas aan de straatkant van een terras. We kijken naar de flanerende mensen. Dan valt ons oog op een standbeeld. Het staat bijna verscholen achter de grote groene parasollen van ons restaurant. Nadat we er al babbelend en drinkend naar hebben zitten kijken, gaan we dichterbij om het goed te zien. Het reliëf blijkt van de lokale beeldhouwster Vera Dajht – Kralj te zijn.

De achterkant van het optimisme.

Het heet eenvoudigweg ‘Raam’. Maar dan natuurlijk in het Kroatisch. De kunstenares maakte tijdens haar loopbaan tien beeldhouwwerken. Nu allemaal terug te vinden in het landschap van haar land. Dit opvallende kunstwerk staat er sinds de jaren 80. Zagreb behoorde toen nog tot het Joegoslavië van Tito. Het straalt een prachtig optimisme uit. Een zonnig blik uit het raam op de toekomst. De geschiedenis van Kroatië leert ons dat het optimisme van Dajht–Kralj waarheid is geworden. Dat geeft het beeld extra betekenis.

Geen opmerkingen: