zondag 17 mei 2009

Een paasgeheim


Salzburg – Als ik aan de stad Salzburg denk, schieten mij spontaan drie dingen in gedachten. Allereerst denk ik natuurlijk aan Wolfgang Amadeus Mozart. Het muzikale wonderkind werd hier immers in 1756 geboren. Vervolgens dringt zich de gedachte aan de film ‘The Sound Of Music’ aan me op. De laatste veertig jaar wordt deze film over de avonturen van de jonge novice Maria (Julie Andrews), die via een outplacement project van het klooster als gouvernante van de Salzburgse familie Von Trapp te werk wordt gesteld, met kerstmis op TV vertoond. Iedereen kent dat verhaal en iedereen kan de muziek neuriën.

Corien zoekt een mooi paasei uit.

Het derde thema dat onlosmakelijk is verbonden met Salzburg is Pasen. En dan niet vanwege het wereldbefaamde jaarlijkse klassieke muziek- en operafestival Salzburger Osterfestspiele (Salzburg Paasfestival) dat gedurende de paasweek hier wordt gehouden. Nee, dat komt door de paaseierenwinkel in de Getreidegasse. De straat waar je op nummer negen ook het geel geverfde geboortehuis van Mozart vindt. Heel veel huizen hebben hier trouwens de vrolijke kleur van paaseieren. Er is in die straat ook een winkel waar je het hele jaar door kerstartikelen kunt kopen. Dat is niet bijzonders. Dat soort winkels vind je over de je hele wereld.

Paaseieren voor elke seizoen.

Maar in de paaseierenwinkel kun je het hele jaar door met de hand beschilderde paaseieren kopen. De eieren zijn niet alleen beschilderd met een thema dat is gerelateerd aan het Paasfeest. Er zijn ook allerlei andere tafereeltjes op de eieren vastgelegd. Ook het portret van de grote musicus is op eieren vastgelegd. Maar er zijn ook paaseieren met een kersttafereeltje er op. Je kunt de eieren dus op elk moment van het jaar ophangen in je huis. Dat een van de mooiste steden in Europa een muziekstad is, dankt het aan Mozart. Waarom je hier het hele jaar paaseieren kunt kopen, heb ik niet kunnen achter halen. Dat blijft een geheim. Een paasgeheim.

1 opmerking:

John zei

Kwam met toeval op je blog,en las het bericht van Salzburg,ben er een week geleden nog geweest.

Wel voor mijn werk,maar het is een mooie stad.

Grtz
John