donderdag 7 mei 2009

Kroatië herstelt langzaam


Zagreb – In Kroatië is de oorlog altijd dichtbij. Niet alleen de recente vrijheidsoorlog van 1991-1995, ook de Tweede Wereld Oorlog is nog zichtbaar aanwezig. We reisden woensdag van Zagreb naar Belgrado. De eerste stop maakten we in Jesenovac Waar ooit het beruchte concentratie kamp was, is nu een museum en een gedenkteken. Het gedenkteken doet denken aan een gigantische bloeiende betonnen tulp. Het museum heeft slechts twee zalen. Daarin niet alleen de beelden en de herinneringen aan de verschrikkelijk oorlogstijd, maar ook een muur met de namen van de 67.000 mensen die hier om het leven kwamen. Het was een indrukwekkend bezoek.

Voor het monument in Jesenovac.

In Vukovar, vlak bij de grens met Servië, stopten we om de lunch te gebruiken. Ik zag hier geen museum dat herinnert aan de zware gevechten om de onafhankelijkheid van Kroatië. Zo ver is men hier nog niet. De stad is nog steeds niet helemaal bekomen van de zware strijd. Veel huizen vertonen gaten van kogels en granaten. Er is nog heel veel niet hersteld. Daar is blijkbaar nog geen geld voor.

 Er is nog heel veel niet hersteld.

Soms is de benedenverdieping opgeknapt en is de bovenverdieping nog niet gedaan. Het contrast tussen het heden en het verleden is scherp aanwezig. Een opgeknapt huis is inmiddels weer in gebruik als café. Het huis er naast vervalt steeds verder. De kapot geschoten watertoren zal weer worden opgeknapt en als monument van de vrijheid worden bewaard. Men probeert het toerisme te bevorderen en zo inkomen te genereren voor de stad.

Geen opmerkingen: