zondag 10 mei 2009

“Fijne moederdag”


Delft – Iedere moeder kent het gevoel. Ze ligt op een zondagmorgen in bed te wachten op haar moederdagontbijt. Mama is allang wakker en eigenlijk wil ze eruit. In de verte hoort ze angstaanjagende geluiden uit de keuken komen. Rinkelende borden. De klep van de broodtrommel gaat met een klap dicht. De koelkastdeur gaat steeds opnieuw open en dicht. Er valt een pan en ze hoort de messen rinkelen.
“Ssssst, mama slaapt”, sist de oudste.
De kinderen maken het ontbijt. Verse sinaasappelsap, een min of meer zacht eitje, lapjes kaas, lapjes ham, geroosterde boterhammen en een schaaltje jam. Mama hoopt dat haar man, al is het maar uit de verte, enig toezicht houdt. Zij moet straks de boel weer opruimen, vreest ze.

 Van dit cadeau zal mama nog jaren plezier van ondervinden.

Als de kinderen de slaapkamer binnen komen, roepen ze enthousiast: “Fijne moederdag”. Er wordt van moeder verwacht dat ze zorgeloos lag te slapen en juist nu wakker wordt. Zorgvuldig wordt het blad met het ontbijt op bed gezet. Vervolgens springt er een kind op het voeteneind van het bed. Het bed beweegt en kraakt en het sinaasappelsap belandt bijna met moeder tussen de lakens. Na het verorberen van de maaltijd, komen de geknutselde cadeaus. Kindergezichtjes glunderen van trots. Ze weten zeker dat mama het prachtig vindt.
Ik weet wat er dit jaar in Veldhoven te voorschijn wordt getoverd door de kinderen. Ze hebben me het op het schoolplein uitvoerig verteld en de bijbehorende kaart laten lezen. Van dit cadeau zal mama nog jaren plezier van ondervinden.

Geen opmerkingen: