dinsdag 12 mei 2009

”You guys”


Budva – De riviera van Budva is het interessantste deel van de kust van Montenegro. Dat is althans de mening van de juffrouw die we troffen bij de ingang van de middeleeuwse citadel van de oude stad. Ze sprak engels als een Amerikaanse en noemden ons steeds als “you guys”. Ze was gekleed in een folkloristisch kostuum. Haar lange zwarte haar kwam tot bijna halverwege haar rug. Het eerste hoorde bij haar beroep van gastvrouw. De haren zijn van haarzelf.

Er is veel te fotograferen.

Ons bezoek aan de citadel was onderdeel van ons bezoek aan de oude stad. We slenterden samen door de smalle straatjes, dronken koffie onder de bomen van een pleintje en maakten erg veel foto’s. Budva is erg attractief. Elke hoek die je omslaat, levert een nieuw panorama of een schilderachtig plaatje op. Voor het digitale tijdperk noemden we dat een Kodak-moment.

You Guys in de kleine straatjes van Budva.

Het lijkt net of je door een openlucht museum loopt. Toch is dat niet zo. De huizen hebben nog allemaal bewoners. Wel zijn veel huisjes omgetoverd tot een klein winkeltje. Veel mode en snuisterijen en veel cafés en restaurantjes.

Even uitrusten.

Vanaf de citadel hadden we een prachtig uitzicht over de oude stad. We liepen ook even de bibliotheek binnen. Niet omdat we na een paar dagen de taal al machtig zijn, maar omdat de rode lederen fauteuils een uitstekende gelegenheid boden om even uit te rusten.

Geen opmerkingen: