woensdag 20 mei 2009

Joegoslavische kunstnijverheid


Belgrado – De verjaardag van maarschalk Tito was in zijn Joegoslavië een nationale feestdag. Dat is niets bijzonders. Je kunt het vergelijken met onze Koninginnedag. Het werd daar iets later gevierd dan in ons land. In Joegoslavië vierden ze hun Tito-dag op 25 mei. De eerste werd gevierd in 1945. Dat beviel zo goed dan men de dag toen meteen officieel benoemde tot nationale feestdag. Tito kreeg van zijn bewonderaars allerlei cadeaus op die dag. Variërend van zelf gebreide babylaarsjes tot enorme wandtapijten. Alles meestal met een afbeelding van zijn gezicht erop. Ook na zijn dood werd de dag nog een aantal jaren gevierd. De laatste werd gehouden in 1988.

De estafettestokjes aan de wand in Tito's Mausoleum in Belgrado.

In Tito's Mausoleum in Belgrado bekeken Corien & ik resten van een sportieve folkloristisch gebeurtenis die ook ter gelegenheid van zijn verjaardag plaatsvond. De officiële verjaardag van Tito viel namelijk samen met de ‘Dag van de jeugd’. Twee officiële nationale feestdagen op één dag. Dat is socialistische efficiëntie.

Permanente tentoonstelling in Tito's Mausoleum in Belgrado.

Ter verhoging van de feestvreugde werd elk jaar een estafettewedstrijd gehouden. De sporters renden dagenlang met hun stokje door alle delen van de Socialistische Federatieve Republiek Joegoslavië. De race begon elk jaar in Kumrovec, de geboorteplaats van Tito en deed vervolgens alle grote steden aan. De wedstrijd eindigde in Belgrado op 25 mei in het stadion. Het estafettestokje werd daar aan de grote leider overhandigd. Die stokjes zijn allemaal bewaard gebleven. Het zijn stuk voor stuk mooie kunstwerkjes. Het estafettestokje werd elk jaar door een andere groep uit de Joegoslavische samenleving speciaal voor deze race gemaakt. Alle stokjes zijn prachtige voorbeelden van noeste kunstzinnige thuisvlijt. Sommige zijn zelfs erg fraai. We zagen de verzameling aan de wanden en in de vitrines van Tito’s Mausoleum. Joegoslavische kunstnijverheid met een historisch kleurtje.

1 opmerking:

Anoniem zei

Truly Master Pieces!
Learn Language Skills