maandag 13 oktober 2008

Uitstel werd geen afstel

Het kappen is begonnenDelft – Vanmorgen snorden de kettingzagen van de gemeentelijke hoveniers dat het een lieve lust was. In een warm nazomerzonnetje begonnen de mensen van de gemeente Delft vandaag met het omleggen en klein zagen van 48 volwassen in stemmige herfsttinten gekleurde bomen aan de Papsouwselaan. Het was er een mooie dag voor. De gekapte bomen lagen er heel kleurrijk bij.
De pogingen van de Vereniging van Eigenaren om het kappen van de bomen te voorkomen hebben gefaald. De vereniging kon de kettingzagen niet definitief het zwijgen opleggen. De gemeente heeft netjes gewacht op een uitspraak van de voorzieningenrechter. Die uitspraak van de rechtbank in Den Haag kwam vorige maand en viel uit in het nadeel van de bomen, maar in het voordeel van de herinrichting van de Papsouwselaan.
Deze bomen moeten nog vallenDe weg krijgt niet alleen een andere inrichting, er komt bovendien een nieuwe parkeergarage. Hierdoor verdwijnen de auto’s van de straat, waardoor die er aantrekkelijker uitziet en veiliger is voor voetgangers en fietsers. Het is dus goed nieuws dat de gemeente Delft van de Haagse rechter het groene licht kreeg om door te gaan met het kappen van bomen aan de Papsouwselaan. Overigens legde de rechter wel een herplantingsplicht voor de gekapte bomen op. Het is dus niet alleen slecht nieuws voor de bewoners. Er komt straks aan beide kanten van de weg een fietspad in twee richtingen. Hoe gek het ook klinkt de laan wordt straks groener. Niet alleen door de brede groene middenbermen, maar ook omdat meer bomen (76) terugkomen dan worden gekapt. De bomen (Iepen) langs de trambaan worden niet gekapt. Die kunnen worden herplaatst. De gemeente omschrijft de nieuwe Papsouwselaan zelf als “Een aantrekkelijke boulevard met meer ruimte voor bomen en ander groen.”
Ik begrijp de protesten van de bewoners wel, maar zie ook de duidelijke voordelen van het plan. Het is een ambitieus plan dat niet alleen de Papsouwselaan, maar de hele omgeving van de laan tot een prettig gebied maakt om te wonen, werken en te winkelen.

Geen opmerkingen: