woensdag 22 oktober 2008

Jonquillo


C’an Pastilla – Een interessante gastronomische excursie is een wandeling over de markt van Palma. Op de kramen liggen bergen artisjokken, aubergines, paprika’s, tomaten en allerlei andere lokaal geproduceerde groenten. Je denkt in eerste instantie dat de markt een paradijs is voor vegetariërs.

Op de markt in Palma.

Tot dat je wat verder komt. Want als het over gastronomie gaat zijn de vis-, schaal-, en schelpdiergerechten hier onovertroffen. Tussen Mallorca en Menorca worden de lekkerste zeekreeften gevangen. Ik dacht altijd dat kroketten iets typisch Nederlands waren. Nu weet ik beter. Ik at hier heerlijke kroketten bereid met jonquillo. Men verzekerde me dat die alleen hier te krijgen zijn. Een jonquillo is niet anders dan een heel klein blank sardientje.

Ze verkopen heel veel soorten vis.

Het was erg smakelijk. Je kon ze hier op de markt kopen. Corien keek gefascineerd naar de vrouwen die de vis hier op de markt schoonmaken. Dan doen ze met groot vakmanschap en grote snelheid. Ik denk dat de mannen op de boten werken, want op de vismarkt werken bijna uitsluitend vrouwen. Het zijn ook bijna uitsluitend vrouwen die hier de vis inkopen. De mannen kuieren met hun handen op de rug ertussendoor. Waarschijnlijk toeristen net als wij.

Geen opmerkingen: