donderdag 2 oktober 2008

Hofje van Gratie


Delft – Het Hofje van Gratie werd in 1575 gesticht door de Delftse burgemeester Pieter Pietersz Sasbout. Hij had aanvankelijk uitsluitend alleenstaande vrouwen op het oog als bewoonsters. Het hofje verrees op zijn aanwijzingen aan de Korte Geer.
Later werd het vanwege de uitbreiding van het Armamentarium, het artilleriemagazijn van de Staten van Holland en West-Friesland, verplaatst naar de Van der Mastenstraat. Aan de voorzijde lijkt het daarom niet meer op een hofje, want de voordeur van de huisjes zit aan de straatzijde. Aan de achterkant is er wel een gesloten galerij die uitkomt op een grote tuin.

Het Hofje van Gratie is een van de vier overgebleven hofjes in Delft. Vroeger waren er zeven hofjes. Het was oorspronkelijk een hofje voor alleenstaande vrouwen.

In 1839 werden bij een renovatie nieuwe ramen en deuren in de woningen geplaatst. Ongetwijfeld goed bedoeld, maar de gevel werd daardoor eigenlijk verknoeid. Gelukkig zag men dat in 1968 ook in en werd alles aan de hand van oude tekeningen weer in de originele staat teruggebracht.

De huisjes hebben de voorgevel aan de Van der Mastenstraat.

In het originele reglement van de vroegere regenten van het hofje dat nog steeds in de galerij hangt, lees je dat er niemand mag wonen die jonger is dan 50 jaar. Bovendien mogen de bewoners geen 'inwonenden' hebben en moeten ze lid zijn van de Nederlands Hervormde Kerk. Er wordt verwacht dat iedereen zich aan de regels houdt “opdat zij een stil en godtzalig leven mogten leiden”. Tegenwoordig zijn de meeste bewoners van het hofje jonger dan 50 jaar.

Geen opmerkingen: